19. marts, 2024

Deadline-vært lod sig fotografere med politisk interesseorganisations merchandise på Folkemødet

Lotte Folke Kaarsholm på arbejde som Deadline-vært på Folkemødet på Bornholm. Billede: Screenshot, Deadline, DR2, DR.

– Men det er ikke et problem, fastslår redaktionschef på Deadline, Heidi Robdrup.

Ved det netop overståede Folkemøde på Bornholm poserede Deadline-vært Lotte Folke Kaarsholm for den kønspolitiske interesseorganisation DareGender med en af foreningens muleposer om skulderen.

Billedet af Lokke Folke Kaarsholm med muleposen blev taget af Nicolai B. Zoffmann, en af DareGenders talspersoner, under særlig aftale om, at billedet kun blev bragt hos DareGender. Billedet, som af samme årsag ikke kan vises her, er det sidste i en fotoserie, som kan ses ved at klikke her.

Som det fremgår, poserede Lotte Folke Kaarsholm for mindst én anden fotograf end Nicolai B. Zoffmann, mens hun stod med foreningens mulepose med teksten: »Alle mænd = rigtige mænd. www.DareGender.dk«.

Inhabilitet?

Som Deadline-vært kan Lotte Folke Kaarsholm på et tidspunkt stå i en situation, hvor hun skal stille kritiske spørgsmål til repræsentanter for DareGender.

Kan hun det, når hun lader sig fotografere af foreningen med foreningens merchandise på Folkemødet? Og kan seerne stole på, at hun kan det?

Ja og ja, lyder det fra Lotte Folke Kaarsholms chef, redaktionchef på Deadline, Heidi Robdrup, der i et svar til Reelligestilling.dk forsvarer sin værts muleposeposeren.

Frygter DR ikke, at troværdigheden til Deadlines værter og dermed til Deadline og i sidste ende til DR smuldrer, når Deadlines værter poserer på billeder med merchandise fra politiske interesseorganisationer, de potentielt skal kunne stille kritiske spørgsmål i fremtidige interview?

– Det pågældende foto er taget på Folkemødet umiddelbart efter Deadlines event »Kønskampen 2017«, hvor to hold debattører battlede om hvilket køn, der er udsat for mest diskrimination og urimeligheder i det moderne samfund. Lotte Folke Kaarsholm og Niels Krause-Kjær var værter på eventen, der blev afviklet på festligste vis med både fællessang, konfetti og masser af hårdtslående argumenter, indleder Heidi Robdrup.

– Da eventdeltager Louise Kjølsen, Lotte Folke Kaarsholm og Niels Krause-Kjær træder ned af scenen får de stukket en mulepose under armen og der tages fotos – det fremgår ikke, at det er til kommercielt brug eller til brug for at fremme den pågældende organisations interesser, fortsætter hun.

Ifølge Heidi Robdrup fremgik det altså ikke, at muleposen havde til formål at fremme DareGenders interesser. Dette til trods for, at muleposen foruden et slogan var påtrykt adressen til DareGenders hjemmeside. Og til trods for, at stort set alle muleposer, der uddeles på Folkemødet, uddeles for at fremme diverse foreninger og organisationers synspunkter.

Deadline-chefen afviser også, at Lotte Folke Kaarsholms poseren for kameraet med DareGenders mulepose er udtryk for reklame for DareGender.

Er det sådan, at Deadline-værter gerne må promovere nogle politiske interesseorganisationer, men ikke andre. Hvis ja: Hvordan ser denne fordeling ud?

– DRs værter og øvrige medarbejdere reklamerer ikke for hverken produkter eller holdninger, da hverken vi eller medarbejderne selv finder det foreneligt med et journalistisk virke, siger hun.

– At der tages fotos i løbet af de fire folkemødedage af værter og medarbejdere i alskens situationer og hos diverse interesseorganisationer og partier hverken kan eller vil vi dog forhindre, afslutter Heidi Robdrup.

Budskabet fortjener at blive spredt

Hos DareGender stiller man sig uforstående over for kritikken af billedet. Talsperson Nicolai B. Zoffmann siger til Reelligestilling.dk, at muleposen repræsenterer et vigtigt budskab, alle fortjener at høre.

På Folkemødet har I delt merchandise med jeres navn ud til adskillige kendte mediepersoner, som I efterfølgende har fotograferet, mens de bærer det. Hvad er formålet med det?

– I vores arbejde med at sætte fokus på køn, især i dagligdagen, havde vi med støtte fra Tuborgfondet mulighed for at lave en happening på Folkemødet, der satte fokus på, at mænd kan hjælpe hinanden med at begrænse grænseoverskridende handlinger, indleder Nicolai B. Zoffmann.

– En del af de handlinger, vi ville sætte fokus på, var det gruppepres, mange mænd føler for at passe ind i bestemte kategorier for »en rigtig mand«, fortsætter han.

– Når folk går med vores muleposer, håber vi, at de med til at minde hinanden om, at der ikke kun er én måde at være mand på, men at alle måder, man kan være mand på, er »rigtige«. Vi mener, det er vigtigt budskab, der fortjener at blive spredt. Det var der heldigvis mange, der også mente. Derfor besluttede vi os for at lave en samling over de mennesker, vi så med dem, i en »Faces of New York«-stil, uddyber Nicolai B. Zoffmann.

Du svarer ikke på, hvorfor I delte jeres merchandise ud til mediepersoner. Lad mig omformulere: Hvad ønsker I at opnå ved at give Deadline-vært Lotte Folke Kaarsholm en af jeres muleposer og bede hende stå med den, mens I tager et billede af hende?

– Vi ønsker, at hun får en mulepose, hun er glad for!, svarer Nicolai B. Zoffmann.

– Og hvis hun føler, den er med til at sætte en samtale igang om køn og maskuliniteter i hendes dagligdag, når hun eller andre bruger den, så tror vi, at vi alle sammen kan få en federe verden, hvor mænd ikke skal føle, at de skal være på en bestemt måde, fortsætter han.

– De billeder, man kan finde blandt andet på Facebook af folk med vores muleposer, handler ikke om det enkelte menneske, men om mange af de seje mennesker, der bar dem på Folkemødet, afslutter DareGenders talsperson.

Vidste ikke, hvor posen kom fra

Også sagens hovedperson, Deadline-vært Lotte Folke Kaarsholm, bagatelliserer episoden.

I en mail til Reelligestilling.dk forklarer hun, hvad der skete, og understreger, at det sagtens kan ske igen.

Frygter du ikke, at troværdigheden til dig og dermed til Deadline og i sidste ende til DR smuldrer, når du poserer på billeder med merchandise fra politiske interesseorganisationer, du potentielt skal kunne stille kritiske spørgsmål i fremtidige interview?

– Jeg kan godt se at Niels Krause-Kjær og jeg måske ser lidt fjollede ud på billederne med de der muleposer, som blev taget lige da vi var kommet ned fra scenen fra Deadlines store folkemøde-event, »Den store kønskamp«, hvor vi var holdkaptajner (og mit hold tævede Krauses 3-0). Men jeg tænker, det nok går, lyder svaret fra Lotte Folke Kaarsholm.

Hun afviser samtidig at have vidst, at muleposerne, der var påtrykt slogan og adressen til DareGenders hjemmeside, stammede fra en interesseorganisation.

I det konkrete tilfælde er det en feministisk interesseorganisation, du lader dig fotografere af, mens du står med noget af dens merchandise. Er der interesseorganisationer, du ikke på samme måde ville stille op til fotografering for? Hvis ja, kan du give et par eksempler på hvilke?

– Jeg vidste faktisk slet ikke, at de sjove poser kom fra en interesseorganisation, svarer Lotte Folke Kaarsholm

– Men ja, der skal nok være interesseorganisationer, som jeg helst ikke ville fotograferes af, tilføjer hun.

– Omvendt er Folkemødet ét stort halbal for borgere, foreninger, interesseorganisationer, klubber osv., og det er jo dem, vi er der for at møde. Så jeg kan ikke garantere, at nogen ikke tager et foto igen en anden gang, afslutter Deadline-værten.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview