19. marts, 2024

Feministiske ligestillingsmodstandere »udstiller« i Aarhus de næste tre uger

Aarhus er europæisk kulturhovedstad 2017. I den forbindelse har byen inviteret en gruppe feminister til byen, der ikke er glade for ligestilling. Billede: Arkivfoto.

Feminister, der arbejder for »at erstatte et mandligt med et kvindeligt system«, inviterer til forestillinger, samtaler, workshops og events i kulturhovedstaden.

De feministiske kunstnere og aktivister bag udstillingen ‘FUTURE FEMINISM’ kan ikke ligefrem siges at være tilhængere af ligestilling.

Udstillingen rummer 13 dogmer, blandt andet dogme nummer 13, der slet og ret lyder: »The future is female«. Samtidig gør kunsterne bag udstillingen klart, at de ikke tror på ligestilling i konventionel forstand.

– Ligestilling er ikke noget, jeg nogensinde har følt mig godt tilpas ved. Jeg har altid foretrukket ideen om at erstatte et mandligt med et kvindeligt system, siger en af dem til Politiken.

– Jeg tror på, at vi skal vende bøtten fuldstændig. Der har kun været fiaskoer, når mænd har styret showet, tilføjer hun.

Aktivisme forklædt som kunst?

En kritisabel holdning, vil nogle mene, men sådan ser man ikke på det i Aarhus.

Her har man inviteret ‘FUTURE FEMINISM’ til at deltage i byens fejring af sig selv som europæisk kulturhovedstad, og frem til den 3. september vil man kunne opleve udstillingen, som består af en række forestillinger, samtaler, workshops og events.

En af de grupper, kulturhovedstadens gæster kan møde, er den ukrainske aktivistgruppe FEMEN, der er internationalt kendt for sine topløse protester. Men udstillingen har også flere danske navne på plakaten, herunder Dare Gender og The Everyday Sexism Project.

Hverken FEMEN, Dare Gender eller The Everyday Sexism Project gør sig i kunstens verden, og andre af »udstillingens« events underbygger formodningen om, at ‘FUTURE FEMINISM’ i højere grad handler om politisk aktivisme end kunst.

Eksempelvis er det yderst vanskeligt at få øje på det kunsteriske arrangementet ‘Hvor er Danmarks feministiske parti?’, der har deltagelse af blandt andre Enhedslisten og forkvinde for det svenske parti Feministisk Initiativ, Victoria Kawesa.

Tom Jensen: Svarer til at promovere et projekt, der hylder racisme

‘FUTURE FEMINISM’ havde sin åbningsdag i Aarhus i går, og udstillingen har allerede tiltrukket sig opmærksomhed.

Dog ikke kun af den positive slags.

Eksempelvis er Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, mildt sagt ikke begejstret for, at den jyske kulturhovedstad har inviteret ‘FUTURE FEMINISM’ til byen.

– Kunstprojektet er en del af Europæisk Kulturhovedstad i Aarhus, og en af kunstnerne er tilknyttet kulturhovedstaden som »artist in residence«, skriver han i et opslag på Facebook.

– Det sker som en del af kulturhovedstadens motto »Let’s rethink«, fortsætter han.

– Det svarer vel dybest set til, at Kulturhovedstaden i Aarhus i sin iver for at »rethinke« havde promoveret et kunstprojekt, der gik imod de seneste årtiers dogmer og hyldede den hvide races moralske og åndelige overlegenhed, afslutter chefredaktøren.

Ifølge den strategiske forretningsplan for Aarhus 2017 modtager kulturhovedstaden mere end 400 millioner kroner i offentlige midler, heraf 129 millioner kroner fra den danske stat.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview