19. marts, 2024

Homoseksuel kræver særbehandling på jobbet: Tal ikke til mig fra et heteronormativt perspektiv

Chefkonsulent Thomas Kantsø vil bestemme, hvordan andre må tale på hans arbejdsplads. Heteroseksuelle – og andre – skal ikke længere have lov til at tale fra et heteronormativt perspektiv, mener han. Billede: Arkivfoto (ikke Thomas Kantsø).

Chefkonsulent Thomas Kantsø føler sig »hyggediskrimineret« og »dårligt behandlet« af statistiske selvfølgeligheder og forlanger særbehandling på sit arbejde.

LGBT-foreninger angiver, at 10 til 15 procent af befolkningen udgøres af homoseksuelle, mens undersøgelser foretaget af uvildige instanser peger på lavere tal, helt ned til blot et par procent.

Sikkert er det dog, at homoseksuelle ikke udgør normen i Danmark.

Langt de fleste er heteroseksuelle, og det er derfor korrekt at sige, at det normale i Danmark er at være heteroseksuel, mens det er en afvigelse fra det normale at være homoseksuel.

Tal ikke til mig fra et heteronormativt perspektiv

Sådan ser chefkonsulent Thomas Kantsø dog langt fra på sagen.

I et debatindlæg forlanger han, at alle på hans arbejdsplads skal tiltale ham fra et homonormativt perspektiv, også selv om de ikke er homoseksuelle.

– For mig er løsningen klar og tydelig. Prøv blot at tale til mig fra et rummelighedsperpektiv og ikke fra et heteronormativt perspektiv, skriver han.

– Selvom du ikke mener det ondt, så føler jeg mig dårligt behandlet, eller hyggediskrimineret om du vil, hver gang du siger, at du repræsenterer det normale, for det gør jo mig til unormal, fortsætter Thomas Kantsø.

– Hold op med at sige, at jeg lever på en anderledes måde. Jeg lever på én måde, og du lever på en anden måde, tilføjer han.

Bandlys heteronormativitet på arbejdspladser

Thomas Kantsø nøjes dog ikke med at kræve særbehandling på sin egen arbejdsplads.

Han mener, at alle arbejdspladser i Danmark skal indføre regler for, hvad man må sig og ikke sige, så mennesker med heteronormative værdisæt får svært ved at ytre sig.

– Hverdagspriden er hver dag og skal foregå alle årets uger. Tag oplevelserne og stemningen med hjem i din organisation, skriver han.

– Alle eksempler er gyldige. Så skab en »Vi opfører os ordentligt- politik« på din arbejdsplads, fortsætter han lidt efter.

Fagforeninger: Forbyd visse jokes

Thomas Kantsøs drøm om homonormative arbejdspladser er imidlertid tættere på at være virkelighed, end han synes klar over.

Flere fagforeninger arbejder således allerede for at få indført bestemmelser, der skal forhindre, at personer med heteronormative værdier kan ytre sig frit.

Blandt andet opfordrer FIU-Ligestilling – et partnerskab mellem Dansk Metal, 3F og Serviceforbundet – danske arbejdspladser til at indføre regler for, hvilke vittigheder medarbejderne må fortælle.

Et andet fokuspunkt for FIU-Ligestilling er at forhindre, at medarbejderne i frokostpausen taler sammen om heteroseksuelle kærlighedsforhold. Sådanne samtaler skal være »indkluderende for alle«, hedder det.

Udvalgte råd fra FIU-Ligestillings ‘Gode råd og ideer til den faglige indsats for LGBT-ligestilling på arbejdspladsen’

  • Inddrag alle medarbejdere i snakke om hvilke normer, dvs. uskrevne regler og måder at gøre tingene på, som råder på arbejdspladsen, og hvordan disse evt. kan virke ekskluderende eller diskriminerende.
  • Husk altid at kalde en trans-kollega ved det navn og den kønsbetegnelse, f.eks. han, hun eller hen, som kollegaen har bedt om. Ret dine kollegaer eller chef hvis de bruger den forkerte kønsbetegnelse.
  • Giv humoren på din arbejdsplads et eftersyn. Prøv hele arbejdspladsen sammen at have en dialog om, hvad god humor er for jer og lav derefter nogle fælles retningslinjer. Giv plads til at LGBT-personerne kan sætte ord på, hvordan humoren på arbejdspladsen opfattes for dem.
  • Sig fra over for homo-, bi- og transfobiske jokes og chikane. Hvis det ikke kan lade sig gøre at stoppe chikanen, og hvis din chef ikke er villig til at løse problemerne, overvej da om der er grundlag for en sag. Kontakt din afdeling eller forbund for at få hjælp til dette.
  • Check velkomstprocedurer for nye medarbejdere: Hvordan spørges der ind til den nye medarbejder? Hvis man spørger ind til personens privatliv, gøres det så på en kønsneutral måde? Signaleres det at arbejdspladsen er inkluderende?
  • Tjek om din overenskomst tager højde for LGBT-medlemmers behov. Tjek f.eks. om din overenskomst bruger kønsneutrale betegnelser, når det kommer til forældreorlov, således at samkønnede forældrepar er sikret samme adgang til forældreorlov som forældre af forskelligt køn. Hvis ikke, så giv din fagforening besked om dette op til forhandlingen af den næste overenskomst. Eller tag højde for det i personalepolitikken.
  • Sørg for at frokostsnak og samtaleemner er inkluderende for alle. Når I taler køn, kærlighed og seksualitet på arbejdspladsen, så tal om det på en måde så alle uanset deres erfaringer kan være med. Hvis dette er svært, så spørg LGBT-kollegaerne om hvad der skal til, for at de føler sig inkluderede.
  • Tal om hvad det kan betyde at arbejde mod mere kønsneutrale betegnelser samt at have kønsneutrale bade og toiletter. Måske kan det gøre det lettere for transpersoner, og personer med en kønsidentitet, der er uden for kategorierne mand og kvinde, at være på arbejdspladsen.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview