19. marts, 2024

Norsk ligestillingsuddannelse optager 97 procent kvinder

De 29 kvindelige studerende på årsstudiet ‘Ligestilling og køn’ i Tromsø må deles om en enkelt mandlig medstuderende. Billede: Arkivfoto.

Samlet set er 92 procent af de optagne på Norges seks uddannelser i mangfoldighed, ligestilling og køn kvinder. »Så bliver man lidt flov«, siger institutleder.

29 af de 30 nye studerende på årsstudiet ‘Ligestilling og køn’ på Tromsø Universitet er kvinder.

Det svarer til 97 procent kvinder og 3 procent mænd, og den skæve fordeling ærgrer institutleder på Senter for kvinne- og kjønnsforskning på Tromsø Universitet, Ann Therese Lotherington.

– Vi havde gerne set, at der var flere mænd og større mangfoldighed. Det giver en anden dynamik i studentergruppen. Problemet er, at vi ikke lykkes med at rekruttere mandlige ansøgere. Om det er os eller dem, er ikke godt at sige, siger hun til Dagens Næringsliv.

»Så bliver man lidt flov«

Institutlederen indrømmer, at det er pinligt, at uddannelser i ligestilling og mangfoldighed er så dårlige til at opnå kønslig balance blandt de studerende.

– Paradokset er, at vi siger til dem, om for eksempel skal rekruttere til tillinger: »Nu har I glemt at tænke på kvinder«. Men så skal vi rekruttere fagfolk selv, og vips, så har vi kun kvindelige kandidater. Pludselig bliver vi fældet af den kritik, vi selv kommer med, og vi kan høre os selv bruge de samme argumenter: »Men der er jo ikke nogen«, forklarer Ann Therese Lotherington til det norske medie.

– Så bliver man lidt flov, tilføjer hun.

De mindst kønsskæve ligestillingsuddannelser i Norge er ‘Tverrfaglige kjønnsstudier, bachelor’ på Oslo Universitet, hvor 89 procent af de studerende er kvinder, samt ‘Kjønn, seksualitet og mangfold’ på universitetet i Bergen, hvor ligeledes 89 procent af de studerende er kvinder.

Skal ikke kun være for hvide kvinder

I Tromsø vil man som konsekvens af den skæve fordeling i år forsøge at justere indholdet af uddannelsen for at tiltrække flere mandlige ansøgere ved næste optag.

– Vi overvejer at få mere musik og kultur ind, samt mere seksualitet, som vi ved, mange unge er optaget af, siger Ann Therese Lotherington.

– Der er lang tradition for, at alt, der har med køn og ligestilling at gøre, opfattes som noget, der mest er i kvinders interesse, men vi prøver at have temaer, som er relevante for alle, sådan at vi bliver attraktive for andre end hvide kvinder, afslutter hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview