19. marts, 2024

Rikke med normbrillerne og kampen om Information

Man skiller sig ud, hvis man ikke følger de gængse normer. Billede: Arkivfoto.

Underviser på fagbevægelsens normdetektivkursus, Rikke Voergård, er rasende. Rasende på mig, rasende på 180grader.dk og rasende på Dagbladet Information.

Årsagen er den artikel om normdetektivkurset, jeg skrev den 31. januar. 180grader.dk tog efterfølgende historien op, og det samme gjorde Dagbladet Information, som dels har linket til min artikel på sin hjemmeside, dels har omtalt kurset i den trykte udgave af avisen.

På både Twitter og Facebook fortæller Rikke, hvad hun synes om det.

– Dagbladet Information agerer mikrofonholder for højreradikale anti-feministiske medier som 180 grader og Reelligestilling. Her notits fra gårsdagens udgave af Information. Har avisen været kildekritisk og ringet til mig eller FIU? Nej, det har de ikke. De videregiver ukritisk de højreradikales fake-news udlægning af en et minut humoristisk hjemmelavet video. Jeg har mistet al respekt for den avis!, skriver hun på Facebook.

– Information: mikrofonholder for højreradikale medier som Reelligestilling og 180grader. Er de kildekritiske og ringer til LO’s Nanna Højlund eller FIU Ligestilling for opklaring om indhold på grundkurset i normkritik? Nix – de citerer en konspiratorisk tolkning og spreder fake news, skriver hun på Twitter, efterfulgt af en arrig smiley.

Jeg spurgte i går aftes Rikke på Twitter, hvad hendes begrundelse var for at kalde min artikel fake news. Artiklen citerer kursusbeskrivelsen, linker til kursusbeskrivelsen og indeholder en video, hvor Rikke fortæller om kurset. Hvis det er fake news, så er rammerne for ikke-fake news meget stramme.

Rikke svarede ikke på mit spørgsmål.

I stedet blokerede hun mig, som folk på den identitetspolitiske venstrefløj ofte gør, når de møder nogen, de er uenige med. Det samme har hun siden gjort på Facebook.

Trods de vrede udmeldinger har Rikke ikke på hverken Twitter eller Facebook peget på konkrete fejl i hverken min artikel eller Informations gengivelse af dens indhold.

Hvad vreden angår, handler den angiveligt både om artiklens indhold og det forhold, at nogen drister sig til at dele den. Det stod klart allerede den anden februar, da Rikke på Twitter opfordrede sine følgere til ikke at give »link-love« til min »antiligestillingsside«.

– Kender I det når journalist ringer efter kommentar på at ens kursus er på reelligestilling akkompagneret af løgn&latin? (antiligestillingsite -gi ikk link-love!) ..& så vist glemmer at skriv nyhed? Konstruktiv normkritik gir nok bare ikke nok links…., skrev hun.

»Løgn og latin«, men ingen eksempler på, hvad løgnen og latinen skulle bestå i.

Rikke lader ikke til at forstå, hvorfor jeg, 180grader.dk og Dagbladet Information finder normdetektivkurset værd at omtale.

For mit vedkommende skyldes interessen primært, at kurset ligner endnu et led i den i normkrig, feminister fører på tværs af områder. Vi ser det i børnehaver, hvor piger og drenge skal opdrages efter feministiske kønsidealer, vi ser det på biblioteker, hvor bøger skal inddeles efter feministiske foreskrifter, og vi ser det i den offentlige debat, hvor krav om adfærdsregulering af ikke-feminister kører på repeat blandt feministiske debattører.

Sekundært interesserer historien mig, fordi kursets grundidé skræmmer mig. Vi skal ikke mange årtier tilbage for at finde lande i vores umiddelbare nærhed, der praktiserede overvågning og anmelderi på statsniveau, og det er svært ikke at se parallellerne, når man i kursusbeskrivelsen læser, at normdetektiverne ude på arbejdspladserne skal observere kollegers adfærd og blande sig i, hvordan de taler, og hvilke vittigheder de fortæller. 1984 føles pludselig tæt på.

Nedenfor kan du se de omtalte tweets og opslag. Samtidig kan du se eller gense videoen, hvor Rikke fortæller om kurset. Fik du aldrig læst artiklen, der førte til postyret, kan du gøre det her.

https://youtu.be/Rh0tqafjBXc

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview