19. marts, 2024

Svensk feminist: At opfatte »alle mænd« som »alle mænd« er »en antifeministisk derailingmetode«

Ifølge den svenske feminist og blogger Hanna Gustafsson er det en stor misforståelse at tro, at feminister mener »alle mænd«, når de bruger udtrykket »alle mænd«. Billede: Arkivfoto (ikke Hanna Gustafsson).

Når feminister bruger udtrykket »alle mænd« betyder det naturligvis ikke »alle mænd«, påpeger den svenske feminist og blogger Hanna Gufstafsson. 

Når feministiske debattører bruger udtrykket »alle mænd«, mener de ikke alle mænd.

Det fastslår den svenske feminist og blogger Hanna Gufstafsson i et debatindlæg om spørgsmålet.

– Udtrykket »ikke alle mænd« anvendes så ofte i debatten, at det har fået sit eget internet-meme. Det anvendes først og fremmest, når feminister påpeger, at de fleste sexovergreb udføres af mænd, og at vi burde forsøge at mindske [antallet af, red.] disse overgreb gennem indsatser såsom 1, undersøge det kvindesyn, som findes i vores kultur, 2, blive bedre til at tale om sex og samtykke med unge mænd, 3, og så videre, skriver hun.

– Når det sker, er der mange mænd og kvinder, som bliver så vrede, at de råber »ikke alle mænd« og således havner i den fælde, at de kropsliggør en stående internet-joke. De tror nemlig, at de argumenterer imod »alle mænd« i en eller anden bogstavelig forstand, hvor hver eneste individuel mand i verden begår eller kommer til at begå voldtægt. Hvilket naturligvis ikke er, hvad der menes med »alle mænd«, fortsætter Hanna Gustafsson.

– Hvad »alle mænd« betyder, når feminister siger det, er, at voldtægt ikke bare er koblet til mænd med en bestemt hudfarve, økonomisk klasse, social status, uddannelsesniveau, og så videre, men begås af »alle« mænd. I ser den enorme forskel, ikke?, tilføjer den svenske blogger.

En antifeministisk derailingmetode

Hanna Gufstafsson forklarer ikke, hvorfor feminister ikke bare præciserer, hvilke specifikke grupper af mænd det drejer sig om i de konkrete tilfælde, i stedet for at gå ud fra, at alle kan regne ud, at »alle mænd« ikke betyder »alle mænd«.

Hun nævner heller ikke den nylige danske rapport om voldtægt fra Det Kriminalpræventive råd, der viser, at mænd, der voldtager, oftere har ikke-vestlig baggrund, oftere er arbejdsløse, oftere har lav indkomst, oftere har kort eller ingen uddannelse og oftere modtager kontanthjælp.

I stedet peger hun på, at man »derailer« – afsporer – debatten, hvis man tager feminister på ordet, når de anklager »alle mænd« for noget.

– At tolke udtrykket »alle mænd« bogstavelig er – foruden altså en stående internet-joke – også en typisk derailingmetode, som antifeminister anvender i et forsøg på at få debatten til at handle om noget, den ikke handler om, for at slippe for at diskutere det virkelig emne. I dette tilfælde, at voldtægt er et kulturelt problem, ikke et individuelt, understreger Hanna Gustafsson.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview