Ligestillingsminister Marie Bjerres (V) nye pris, Ligestillingens Pris, uddeles første gang 11. december.
Der opstod en vis undren, da kulturminister Jacob Engel-Schmidt (M) 8. marts i år indstiftede en ligestillingspris, Bodil Koch-prisen. Hvorfor var det kulturministeren og ikke ligestillingsministeren, der stod bag en pris, som hylder ligestillingen?
Kun Marie Bjerre selv ved, om forvirringen har været en medvirkede årsag til, at ligestillingsministeren nu lancerer sin egen ligestillingspris. Sikkert er det, at den nye pris er en realitet. Det meddeler ligestillingsministeren i en pressemeddelelse i dag.
Marie Bjerres pris, Ligestillingens Pris, vil blive uddelt en gang om året og gå til en person, som “bringer sig selv i spil, baner vejen for kulturforandring og er et forbillede for andre inden for årets tema, selv bryder kønnede normer og forventninger” samt “inspirerer gennem sine handlinger til, at andre forfølger deres drømme og udlever deres potentiale.”
Kun for feminister
Årets tema er kvinders repræsentation i ledelse og bestyrelser, og at dømme på Marie Bjerres udtalelser, skal man ikke gøre sig store forhåbninger om at vinde prisen, hvis man forholder sig kritisk til de antagelser, idéen om repræsentation hviler på.
– Vi har valgt det for at sætte fokus på kvinders repræsentation i ledelse og bestyrelser, hvor kvinder desværre fortsat oplever ikke at have samme frihed og muligheder som mænd, siger ministeren uden at begrunde sine påstande.
– Og det er vigtigt, at også kvinder er med til at træffe beslutninger om vores fælles fremtid. Ellers risikerer vi at gå glip af viden, talent og kompetencer. Jeg håber, at prisen kan inspirere blandt andre unge kvinder med ledelsesambitioner til at forfølge deres drømme og talent – så langt det rækker, siger Marie Bjerre.
Alle har mulighed for at indstille kandidater til prisen, og i princippet kan den gå til hvem som helst. I praksis skal man dog være en helt særlig slags optimist, hvis man tror, at prisen gives til en person, som ikke accepterer ministerens feministiske udgangspunkt.
De facto er Ligestillingens Pris, i hvert fald i sit første år, en feministisk pris, som gives til en person, som har udmærket sig inden for rammerne af den feministiske forståelse af ligestilling, specifikt dens idé om repræsentation.
Uddeles i december
Modtageren af prisen udpeges af en priskomité, hvis medlemmer er udvalgt af ligestillingsministeren. Medlemmerne af priskomitéen for Ligestillingens Pris 2023 er:
- Britta Korre Stenholt, CEO i Stark
- Bjarne Corydon, CEO og ansvarshavende chefredaktør Børsen
- Karen Frøsig, CEO i Sydbank
- Lars Rasmussen, bestyrelsesformand Coloplast
- Ligestillingsminister Marie Bjerre
Prisen uddeles ved Ligestillingens Topmøde den 11. december 2023.