Podcasts om køn og ligestilling

Her kan du finde og høre podcasts om køn og ligestilling. Listen er langt fra udtømmende, men indeholder podcasts, jeg af forskellige årsager finder særligt relevante.

Manderegler – med Emma Holten og Anders Haahr

‘Manderegler’ er en serie på i alt fem episoder om Jordan B. Petersons 2018-bestseller12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, som også er udkommet på dansk under titlen 12 regler for livet. En modvægt til kaos.

Værterne, Emma Holten og Anders Haarh, der begge er feminister, gennemgår bogen kapitel for kapitel fordelt på de fem episoder. I hver episode, som dækker et par kapitler, har de en ‘gæstelæser’ i studiet, som de diskuterer indholdet med.

‘Manderegler’ er ikke et alternativ til at lytte til Jordan B. Petersons foredrag eller læse hans bog, men fungerer fint som en perspektivering af hans tanker. Deres ideologiske udgangspunkt til trods formår Emma Holten og Anders Haarh undervejs stedvis at udfordre deres egne idéer og grundlaget for dem. På den måde bliver ‘Manderegler’, i hvert fald noget af tiden, til en fin diskussionen mellem feminisme og ikke-feminisme.

De fem episoder kan høres hver for sig, men har man hørt en, får man lyst til at høre resten.

Episode 1

Om orden og kaos, om menstruation og tennis, om at sige noget upassende til en fest, om ondskab og at gøre som en hummer og rette ryggen. Ouverture og kapitel 1. Gæstelæser: Eline Lorenzen, evolutionsbiolog og forsker, Statens Naturhistoriske Museum.

Episode 2

Om potrygende tabervenner, om jalousi og selvhad, om aber der ikke kan rødme, om hvorfor folk bedre kan lide deres kæledyr end dem selv. Kapitel 2, 3 og 4. Gæstelæser: Anders Klostergaard, professor i religionsvidenskab, Århus Universitet.

Episode 3

Om at søge det meningsfulde, om at feje for sin egen dør før man kritiserer verden, om at opdrage sine børn, så de er til at holde ud. Kapitel 5, 6 og 7. Gæstelæser: Iben Damgaard, teolog, lektor på Københavns Universitet, ekspert i Kierkegaard og Nietzsche.

Episode 4

Om at sige sandheden om din chefs Powerpoint-præsentation, om mænds evne til at lytte, og om at blive udskammet, fordi man kigger efter kvindelige kondiløbere. Kapitel 8, 9 og 10. Gæstelæser: Ole Bjerg, lektor i økonomi og filosofi ved Copenhagen Business School.

Episode 5

Om aggression, om at kæle med en kat på vejen og om kødspisende, svage mænd. Kapitel 11 og 12. Gæstelæser: Christian Groes, lektor i antropologi og køn, Roskilde Universitet.

Jalving ser rødt

Den borgerlige journalist, historiker, debattør, forfatter, foredragsholder og politiske kommentator Mikael Jalving, der ikke skammer sig over at blive kaldt reaktionær, laver for Jyllands-Posten podcasten ‘Jalving ser rødt’.

‘Javing ser rødt’ handler ikke kun om køn og ligestilling, men enkelte episoder gør.

Episode 31: Har 50/50-ordninger har skubbet feminismen væk fra kvindefrigørelsen?

Feminismen er blevet mainstream, mener Mikael Jalving, men hvad ligger der egentlig i begrebet? Lyt med, når han sammen med lektor og debattør Marianne Stidsen og historiker Hans Bonde diskuterer feminismen og dens betydning for vores samfund.

Ascolta “31: Har 50/50-ordninger skubbet feminismen væk fra kvindefrigørelsen?” su Spreaker.

Episode 32: Forfatter: Stå op mod feminismen, selvom det er usexet

Er ligestilling mellem mænd og kvinder, som mange nok bifalder, blevet til en kønsdoktrin – eller skal vi privilegerede, hvide mænd tage en slapper? Lyt med, når Mikael Jalving sammen med forfatter Rasmus Ulstrup Larsen snakker om feminisme og køn.

Ascolta “32: Forfatter: Stå op mod feminismen, selvom det er usexet” su Spreaker.

Detektor

Detektor tager fat i nogle af de mange faktuelle fejl, DR-serien ‘Alle hader feminister’ indeholder. Læs mere om kritikken af serien, og læs Detektors kritiske artikel om serien.

Detektor: Hader alle feminister?

En mand ser rødt: Hvad er en ordentlig mand?

Det socialdemokratiske medie Netavisen Pios podcast ‘En mand ser rødt’ handler i dette afsnit, som har undertitlen ‘Hvad er en ordentlig mand?’, om blandt andet MeToo, mænd, manderoller og maskulinitet.

Foruden chefredaktør og vært for podcasten Niels Jespersen deltager lokomotivfører og FT-kandidat for S Malthe Johan Poulsen, personalechef og jurist Lasse Ryberg og scenetekniker, TR og radiovært Nicolai Bentsen.

Listen to “EN MAND SER RØDT: Hvad er en ordentlig mand?” on Spreaker.