27. juli, 2024

Slut med tjenestemænd i Malmø: Indfører kønsneutrale titler

Du kan ikke længere møde en tjenestemand i funktion på den anden side af Øresundsbroen. Billede: Arkivfoto.
Det er slut med at møde en tjenestemand i funktion på den anden side af Øresundsbroen. Billede: Arkivfoto.

– Vi fjerner normen »mand«, siger begejstret foregangskvinde fra Feministisk Initiativ.

Feministisk Initiativ opnåede onsdag sin første sejr i Malmø, siden partiet blev valgt ind ved kommunalvalget i 2014.

Det skete, da partiets forslag om kønsneutrale tilter i Malmø Kommune blev vedtaget med stemmerne 36-22.

Slut med tjenestemænd

Som konsekvens af beslutningen ændres titlen »tjenestemand« til »tjenesteperson«. Og det glæder Katerin Mendez fra Feministisk Initiativ, som har været en af foregangskvinderne bag forslaget.

– Jeg er superglad. Alle Lisa’er, alle Katerin’er, alle Jasemin’er, alle Amina’er, alle Amira’er, som findes, kommer til at slippe for at blive kaldt tjenestemænd og får lov til at være tjenestepersoner, siger hun til Sveriges Radios P4 og fortsætter:

– Vi fjerner normen »mand« fra en titel, og det kan synes at være en lille ting, men det betyder alligevel rigtig meget, for rent praktisk åbner det nye veje, tænker jeg. Vi løsner ganske enkelt lidt op.

Forslaget mødte modstand

I forbindelse med debatten om forslaget, var det ikke alle, der delte Feministisk Initiativs begejstring, men det undrer ikke Katerin Mendez.

– Forandring skaber altid modstand. Det her er jo forandring i forhold til, hvordan vi kommer til at skrive og tale i Malmø, og det er en stor forandring. Det, at det er et feministisk spørgsmål, spiller nok også en rolle, siger hun.

Også på Twitter har beslutningen skabt reaktioner. En af dem, der har forholdt sig til den, er Peter Olsson, som i et tweet skriver, at Malmø også må skifte navn. Endelsen »mø« betyder »ung pige«, og det går jo ikke, hvis navnet skal være kønsneutralt.

https://twitter.com/pjolsson/status/746034015736598528?lang=da

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview