To professorer og en tidligere næstformand i KVINFO tager afstand fra kønsforskningen og dens socialkonstruktivistiske kønsopfattelse.
– Jeg siger ikke, at alle mænd adskiller sig fra kvinder på de her områder, eller at forskellene er retfærdige. Jeg siger bare, at forskellen i mænd og kvinders interesser og evner til dels kan skyldes biologiske årsager.
– Det er først, når vi anerkender, at ikke alle forskelle er social konstruerede eller skyldes diskrimination, at vi får det indblik i menneskets tilstand, som er nødvendigt for at løse problemerne.
Sådan lyder tre af sætningerne i det ‘memo’, som i sidste uge kostede amerikanske James Damore jobbet hos Google.
IT-giganten fandt, at James Damore havde forbrudt sig mod virksomhedens »Code of Conduct« ved at fremføre »sårende kønsstereotyper«, og uden større betænkningstid sagde Google farvel til den unge mand.
Danske professorer i forsvar for James Damore
Som konsekvens af sagen har Berlingske interviewet en række danske forskere.
Flere af dem bakker op om James Damores synspunkter og benytter samtidig lejligheden til at tage afstand fra kønsforskningens dominerende kønsopfattelse, den socialkonstruktivistiske.
– Kønsforskningen har en meget dogmatisk kønsopfattelse, siger en af dem, professor i evolutionær psykologi på Aarhus Universitet, Henrik Høgh-Olesen.
– I den mere nøgterne del af videnskaben, der ikke er så ideologisk bestemt, men kigger mere nysgerrigt på verden, er man ikke bleg for at sige, at kønsforskere har et meget politisk projekt, hvor de under dække af videnskab forsøger at gøre sort til hvid og afvise enhver form for natur, uddyber han.
– Vi er menneskedyr, og når hunnen er primusmotor i yngelplejen er det ikke mærkeligt, at vi har et kønsopdelt arbejdsmarked med en overvægt af kvinder inden for fag der har med omsorg at gøre. Det er noget sludder, at det skyldes socialisering. Folk vælger det, de er interesseret i, og derfor vil man aldrig se flokkevis af kvinder søge mod computerfag eller opleve en overvægt af mandlige pædagoger, tilføjer Henrik Høgh-Olsen.
Et lignende kritik af den socialkonstruktivismen udtrykker professor ved Institut for Idræt på Københavns Universitet og flittig gæst i ligestillingsdebatten, Hans Bonde.
– Hvis man kan afvise enhver form for biologisk indflydelse, så skriger forskellene i kønnenes valg af erhverv og prioritering af tid til himlen, og så er det langt nemmere at hævde, at forskellene i kønnenes uens profil alene skyldes undertrykkelse og diskrimination, siger han.
– Men det er meget skadeligt, når politisk ideologi gennemtrænger forskningen og spreder sig til resten af samfundet, tilføjer han.
Tidligere næstformand i KVINFO tilslutter sig kritikken
Også speciallæge i psykiatri, tidligere lektor i medicinsk kvindeforskning og tidligere næstformand i KVINFO, Birgit Petersson, der hele sit liv har kæmpet for kvindesagen, rejser i artiklen kritik af den socialkonstruktivistiske kønsopfattelse.
– Mænd vægter i højere grad det matematiske, mens kvinder vægter det boglige, siger hun.
– Det betyder ikke, at det ene køn er bedre end det andet, kun at der er en biologisk betinget forskellighed. Men det vægrer kønsforskningen og ligestillingsdebatten sig ved at erkende, i stedet fylder den socialkonstruktivistiske kønsopfattelse alt for meget, tilføjer den tidligere KVINFO-næstformand.
Held og Lykke fra Danmark
Sympatien for James Damores udtalelser er det dog ikke alle danskere, der deler.
Eksempelvis fandt EU-kender, kvindefodboldentusiast, prorektor for Københavns Universitet og tidligere ligestillingsminister Lykke Friis kun plads til hånlatter, ikke til forståelse, da det tirsdag kom frem, at Google havde givet den unge mand sparket.
– Google fyrer medarbejder, der skrev memo om, at kvinders biologi gør dem mindre egnet til IT. Tænk at et sådant memo kan skrives i 2017, skrev Lykke Friis, efterfulgt af to fejrende emoticons: en bøjet arm og et storgrinende ansigt.
#Google fyrer medarbejder, der skrev memo om, at kvinders biologi gør dem mindre egnet til IT. Tænk at et sådant memo kan skrives i 2017 💪🤣 https://t.co/pSFbDqZZFl
— Lykke Friis (@lykkefriis) August 8, 2017