DR og Politiets Online Patrulje går sammen i kamp mod neosexisme

Ny enhed under Politiets Online Patrulje skal hjælpe DR i kampen mod neosexisme i kommentarfelterne på DR’s Facebook-side. Billede: Pixabay.com.

»Vi er der for at sikre, at ingen skriver noget, nogen ikke bryder sig om,« siger talsmand for den nye enhed, Jens Jensen.

Mens diskussionen om neosexisme er ebbet ud i den offentlige debat, har DR bag glasfacaderne arbejdet videre på at komme problemet til livs.

Det fortæller mangfoldighedskonsulent i DR, Stine Oxbøl Lane.

– Mange tror, neosexisme er gak og løjer, men det er faktisk et problem, når nogen hævder, at vi allerede har ligestilling i Danmark eller kræver dokumentation for påstande, alle ved er sande, siger hun.

– Den form for adfærd ødelægger den ellers gode debat i kommentarfelterne på vores side, og det er et noget, vi længe har ønsket at komme til livs, uddyber Stine Oxbøl Lane.

Samarbejde med POP

En tidligere idé var at lade en algoritme opspore og flage neosexistiske kommentarer. Herefter skulle en DR-medarbejder slette dem manuelt. Men metoden viste sig at være for kompliceret, forklarer mangfoldighedskonsulenten.

– Vi fandt ud af, at DR-medarbejderne var usikre på, hvordan Facebook fungerer. Nogle gange kom de til at slette opslaget i stedet for kommentaren. Andre gange kunne vi se, at de havde klikket ‘like’ i stedet for ‘slet’, siger Stine Oxbøl Lane.

Udfordringerne fik DR til at kigge sig om efter en anden løsning, og den er fundet nu i form at et samarbejde med politiets nye digitale indsatsstyrke, Politiets Online Patrulje.

– Vi er superglade for, at POP [Politiets Online Patrulje, red.] vil hjælpe os med at luge ud i kommentarfelterne. Samtidig er der bare en anden autoritet ved, at det er en betjent, der prikker dig på skulderen, når du skriver noget, du ikke skulle have skrevet, siger Stine Oxbøl Lane.

To nye emojis

Hos Politiets Online Patrulje ser man ligeledes frem til samarbejdet.

– DR har et problem, som vi har kompetencer til at løse, siger Jens Jensen, der er talsmand for den enhed i Politiets Online Patrulje, der skal hjælpe DR i kampen mod neosexisme.

– Vi er der for at sikre, at ingen skriver noget, nogen ikke bryder sig om, uddyber han.

Den nye enhed vil foruden sletning af kommentarer gøre brug af en to nye emojis. Den ene viser en løftet pegefinger. Den anden en hævet stav. Meningen er, at betjentene skal bruge dem i kommunikationen med borgerne.

– Det har været vigtigt for os at kunne være til stede på samme måde online, som vi er det på gaden. De nye emojis gør det muligt for os at tale til borgerne i det sprog, de kender os for, forklarer Jens Jensen.

Betjentene i den nye enhed har alle været på et intensivt kursus i neosexisme, inden de bliver sluppet løs. Arbejdet med at patruljere DR’s Facebook-side starter i aften klokken 19.00.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “DR og Politiets Online Patrulje går sammen i kamp mod neosexisme

 • 4. april 2022 kl. 19:36
  Permalink

  Der bliver sagt ” det er faktisk et problem, når nogen hævder, at vi allerede har ligestilling i Danmark eller kræver dokumentation for påstande, alle ved er sande”. Så hvis nogen hævder noget der ikke er sanktioneret (af hvem??) er det en sag for politiet. Eller hvis vi skal gå til klimadebatten som i tide og utide siger at “90% af videnskabsmænd siger at klimakrisen er menneskeskabt”, og man så fremfører at så må der jo være en liste over samtlige videnskabsmænd siden man kan beregne at 90% af har en hvis mening, så er det en sag for politiet. Hvis man så drister sig til at spørge om man må se den liste og om den indeholder Økonomer og Astrologer, hvis mening om klimaforandringer vel ikke kan tillægges større vægt end den almindelige borger, står man så til en fængselsstraf? For man stiller jo spørgsmålstegn ved noget alle ved er rigtigt? Alle ved at himlen er blå. Men at sige at det skyldes at solen skinner gennem luft og spreder lys spektret, så vores øjne opfatter det som blå, er jo også at sætte spørgsmålstegn ved det som alle ved er korrekt. I Rusland giver det op til 15 års fængsel at sige krig om det der foregår i Ukraine, når nu alle ved at det er en specieloperation for at komme det nazistiske styre til livs, og over nazisten er landets president som er delvis jøde (???)

  Det er vejen ned af et skråplan. Og en af initiativtagerne er et medie som er betalt af befolkningen. BTW alle ved jo at statslige medier er mere troværdige end de andre. Bare se på Rusland.

  Svar
  • 4. april 2022 kl. 21:00
   Permalink

   Hej CJ

   Indlægget blev bragt 1/4.

   Svar
 • 4. april 2022 kl. 21:16
  Permalink

  det var s……. Problemet er at når man kigger sig omkring er det ikke så usandsynligt. Går man til England, er det oprettet. Så hvorfor ikke også i Danmark. Det kommer og så kan min kommentar få lov til at stå til den tid kommer. Så behøver jeg ikke at skrive igen.

  Svar
  • 5. april 2022 kl. 10:43
   Permalink

   Det kan den bestemt få lov til.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *