27. juli, 2024

Henriette Laursen: Erfaring er ikke, hvad det har været

Henriette Laursen, pressefoto, KVINFO. Fotograf: Steen Brogaard.

Erfaring kan tværtimod være en »hæmsko« i bestyrelser, mener KVINFO-direktøren.

Opdateret 30/3-2022, 18:51, 31/1-2022, 11:26.

Når virksomheder ser sig om efter nye bestyrelsesmedlemmer, tillægger de erfaring med bestyrelsesrelevant arbejde værdi. En person, der har erfaring som direktør, har eksempelvis en fordel i forhold til en person, der aldrig har har været det.

Men sådan bør det ikke være. Det mener direktør for KVINFO, Henriette Laursen, som i et debatindlæg i Berlingske sætter spørgsmålstegn ved, hvad direktionserfaring er værd.

Erfaring kan være en hæmsko

Henriette Laursen anerkender, at flere mænd end kvinder har erfaring med topledelse, men afviser, at det betyder, at flere mænd end kvinder er kvalificerede til bestyrelsesarbejde.

– [Det er] rigtigt, at færre kvinder end mænd har erfaring fra direktionsgangene. Og netop den manglende erfaring bliver ofte brugt som et argument for, at kun få kvinder er kvalificerede til bestyrelsesposter, skriver KVINFO-direktøren.

– Men erfaring er ikke, hvad det har været – og kan vel nærmest nogle gange være en hæmsko til forstå nye strømninger blandt kunderne, indtog af ny teknologi eller det at kunne tænke langt nok ind i fremtiden for at kunne lave store innovative skridt før konkurrenterne, fortsætter Henriette Laursen.

– Ved alene at rekruttere bestyrelsesmedlemmer fra CEO/CFO-laget risikerer man at få mere af det samme fremfor at opnå den forskellighed, der netop var ideen, tilføjer hun.

Spar Nord Fonden viser vejen

Rundt omkring er Henriette Laursens opfordring allerede ved at blive til virkelighed. Et eksempel på det er Spar Nord Fonden, som i sidste uge præsenterede to nye bestyrelsesmedlemmer, som begge er kvinder uden bestyrelseserfaring.

De to nye ansigter i Spar Nord Fondens bestyrelse er direktør på museet KØN – Gender Museum Denmark, Julie Rokkjær Birch, og direktør på Aalborg Handelsskole, Rikke Christoffersen.

Og det var ikke et tilfælde, at valget faldt på to kandidater, som er grønne i bestyrelsessammenhæng. Det fortalte Spar Nord Fondens formand, Michael Slavensky Dahl, i forbindelse med præsentationen

– Vi syntes, at det var vigtigt at vores nye bestyrelsesmedlemmer er nogle, hvor der ikke kan sættes en finger på deres faglige kvalifikationer, men som samtidig ikke nødvendigvis på forhånd er involveret i fondsbestyrelsesarbejde, sagde han ifølge Fundats.dk.

Prismodtager

For museumsdirektør på KØN, Julie Rokkjær Birch, markerer udnævnelsen til bestyrelsesmedlem i Spar Nord Fonden afslutningen på en glædesrig måned. Det er således blot to uger siden, at Birch modtog kulturformidlingsprisen Artbeat Prisen.

Prisuddelingen fandt sted på Aveny-T i København, hvor Anne Sophia Hermansen var vært for begivenhederne. I løbet af aftenen blev uddelt tre priser, og Birch modtog den fineste af dem, årets Hovedpris, som blev overrakt af jurymedlem Jonathan Spang.

I motivationen for valget af Julie Rokkjær Birch som årets vinder af Hovedprisen lød det blandt andet:

»Måden, som Julie Rokkjær Birch i rollen som museumsdirektør involverer sig i debatten, er fuldt ud forbilledlig. Hun diskuterer og perspektiverer kønsspørgsmål med stor viden, indsigt og mod i en debatkultur, som til tider kan være ganske heftig. Hun evner at mestre balancen mellem formidling af viden og inddragelsen af sig selv, og tilsammen udgør det et fantastisk eksempel på stærk kulturformidling, som samtidig bevæger vores samfund fremad. For dette vigtige arbejde fortjener Julie Rokkjær Birch i dén grad at vinde Artbeat Prisens Hovedpris.«

Mens Birch kan glæde sig over prisen, kan Spar Nord Fonden glæde sig over at have fået en prisvinder ind i sin bestyrelse. Det kommer dog næppe som den helt store overraskelse. Artbeat Prisen uddeles nemlig af HAVE Kommunikation & PR i samarbejde med … Spar Nord Fonden.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview