Ligestillingsnyt

Kvinder har været overrepræsenterede i Folketinget i 30 år

Det er en fordel at være kvinde, hvis man drømmer om en karriere som folketingspolitiker. Billede: Arkivfoto.

Siden 1988 har andelen af kvindelige folketingsmedlemmer været højere end andelen af kvindelige folketingskandidater. Det viser opgørelse fra Danmarks Statistik.

I 30 år har det været lettere for kvinder end for mænd at blive valgt til Folketinget.

Det viser en opgørelse fra Danmarks statistik, der angiver andelene af kvindelige folketingsmedlemmer og folketingskandidater.

Kvinder har været overrepræsenterede i Folketinget siden 1988. Figur: Danmarks Statistik.

Stabil overrepræsentation siden 1994

Som det fremgår af figuren, har forholdet mellem kvindelige folketingskandidater og folketingsmedlemmer siden 1988 været skævt.

I de første år kun en smule, men fra 1994 voksede misforholdet og har frem til seneste valg ligget stabilt mellem 5 og 10 procentpoint.

Forholdsmæssigt betyder det, at der i runde tal er blevet valgt 15-35 procent »for mange« kvinder ind ved valgene siden 1994.

En ulempe at være kvinde i politik?

Den stabile forskel mellem andelen af kvindelige folketingskandidater og andelen af kvindelige folketingsmedlemmer sætter et stort spørgsmålstegn ved påstanden om, at det er en ulempe at være kvinde i politik.

Tallene indikerer, at det modsatte er tilfældet, i hvert fald hvad angår folketingspolitikere. Hvis køn har en effekt på, hvor vælgerne sætter deres kryds, er effekten til fordel for de kvindelige kandidater.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

3 thoughts on “Kvinder har været overrepræsenterede i Folketinget i 30 år

  • Jan Bruun Andersen

    Trams! Det er fuldt muligt at det er en fordel at være kvinde, men det er egentligt irrelevant. Det som er vigtigt er om det er uretfærdigt. Hvis jeg vælger at stemme på kvinde frem for en mand så er det mit personlige valg. Det har intet at gøre med ligestilling eller systematiske uretfærdigheder.

    Svar
    • Tobias Petersen

      Flere partier gør et større arbejde for at tiltrække og opstille kvindelige kandidater end mandlige. Lidt ligesom nogle aviser gør et større arbejde for at bringe indlæg skrevet af kvinder end indlæg skrevet af mænd. Det er muligt, at ratioen mellem opstillede og valgte kvinder i Folketinget hænger sammen med den forskelsbehandling af mandlige og kvindelige kandidater, der foregår i partierne. Under alle omstændigheder er det interessant at se, hvordan kurverne fjerner sig fra hinanden omkring 1988 og ikke siden har nærmet sig hinanden.

      Svar
      • “Flere partier gør et større arbejde for at tiltrække og opstille kvindelige kandidater end mandlige. Lidt ligesom nogle aviser gør et større arbejde for at bringe indlæg skrevet af kvinder end indlæg skrevet af mænd.”

        Dette er problemet. Ikke at kvinder er “overrepræsenterede”

        Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *