19. marts, 2024

Øremærket barsel til mænd skal gøre arbejdslivet bedre for kvinder

Ny overenskomstaftale øremærker otte ugers barsel til mænd i industrien. Det sker blandt andet for at gøre det lettere for kvinder at blive bestyrelsesmedlemmer. Billede: Pixabay.com.

»Politisk interesse« vejede tungere end medlemmernes interesse, da øremærket barsel til mænd blev del af ny overenskomst i industrien.

Medlemmernes interesser stod ikke i første række, da CO-Industri og Dansk Industri i weekenden nåede til enighed om at gøre øremærket barsel til mænd til en del af overenskomst på industriens område.

Det erkendte formand for CO-industri og Dansk Metal, Claus Jensen, på et pressemøde søndag, hvor han ifølge Politiken sagde, »at hans medlemmer havde prioriteret andre goder højere, og at øremærket forældreorlov var et stærkt »politisk« ønske.«

Skal øge antallet af kvinder i ledelser og bestyrelser

Direkte adspurgt af Politikens journalist svarede Claus Jensen, at formålet med den øremærkede barsel til mænd var at gøre det lettere for kvinder at sikre sig topposter.

Hvor stort et ønske var mere øremærket forældreorlov for dine medlemmer?

»Jamen jeg tror, det her er et samfundsønske. Vi må se på, om der er noget ved det danske arbejdsmarked, som forhindrer, at flere kvinder kan blive ledere og komme i bestyrelser. Og det er et ansvar, vi tager på os. Hvis vores overenskomst er gammeldags, så vil vi gerne gøre, hvad vi kan for at bidrage til ligestillingen«, sagde fagforeningsformanden og tilføjede, da journalisten gentog spørgsmålet:

»Jeg tror, det var lidt blandet. Vi har cirka 25 procent kvindelige medlemmer, så der er kommet ønsker ind om øget ligestilling, og det er det, vi forsøger at opfylde.«

Skal øge kvinders løn

Heller ikke hos HK lægger man skjul på, at den øremærkede barsel til mænd har til formål at gøre kvinders arbejdsliv bedre.

»70 procent af mine medlemmer er kvinder, og der betyder ligeløn rigtig meget. Og vi ved jo, at det ulige fravær af mænd og kvinder i forbindelse med forældreorlov er en af de vigtigste forklaringer på de lønforskelle, vi ser«, sagde sektorformand i HK/Privat, Simon Tøgern, ved søndagens pressemøde.

Mænd, der siger nej, kommer til at ligne fjolser

Overenskomstaftalen gælder de ca. 230.000 ansatte i industrien. Aftaleparterne skal nu tilbage til deres bagland og hente opbakning til aftalen.

Ifølge aftaleteksten vil perioden, hvor arbejdsgiveren betaler fuld løn under barsel, stige fra 13 til 16 uger. Heraf vil otte uger være øremærket til faderen, fem uger til moderen og tre uger kunne deles mellem forældrene.

Denne konstruktion betyder ifølge lektor ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke, at mange mænd vil sige ja til den øremærkede barsel.

»Det gør det meget lettere for fædrene, når de får en håndsrækning fra arbejdsgiveren. Det skaber en legitimitet, der gør, at man virkelig kommer til at fremstå som jordens største fjols, hvis man ikke tager det«, siger han til Politiken.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview