9. september, 2024

Professor tør ikke lukke sin egen dør af frygt for #MeToo-beskyldninger

Professor Eske Willerslev lukker ikke længere døren til sit kontor, når han har møde med kvindelige studerende eller kolleger. Billede: Pixabay.com.

»Det er en måde at forsikre sig på«, siger professor Eske Willerslev, der kun taler med kvindelige studerende eller kolleger på sit kontor med døren åben.

Frygt for beskyldninger om krænkelser har fået DNA-forsker og professor ved Københavns Universitet Eske Willerslev til at ændre adfærd.

Hvor han før altid lukkede døren til sit kontor, når han havde møde med studerende eller kolleger, lader han nu døren stå åben, hvis han er alene med en kvindelig studerende eller kollega.

– Det er en måde at forsikre sig på, siger han til Uniavisen.

En forsikring, som er nødvendig, fordi beskyldninger om krænkelser kan have alvorlige konsekvenser, også selv om de er grundløse.

– Det er ligesom med videnskabelig uredelighed. Bare beskyldningen er nok til, at dit renomme er alvorligt stækket, siger Eske Willerslev.

Køn og etnicitet er blevet tabuer

Den 49-årige professor mærker, at #MeToo har ændret kulturen på universitetet og forsøger efter bedste evne at rette ind. Foruden den nye dørpolitik betyder det for eksempel, at Ekse Willerslev ikke længere giver komplimenter til kvindelige kolleger.

Det betyder også, at der er emner, han helt undlader at berøre.

– Du kan ikke sige ting, der relaterer sig til køn eller etnicitet med bare én millimeter. De emner er fuldstændig tabu i dag. For midaldrende mænd kan det være svært at navigere, men jeg forsøger at lære det, så meget som jeg nu kan, siger han.

Også humoren har Ekse Willerslev måttet lægge på hylden. Den unge generation sætter ikke pris på den samme uformelle omgangstone, som Eske Willerslev voksede op med og holder af.

– Jeg har villet skabe et miljø, der var afslappet, ligetil og frit. Hvor der var en fri tone, og folk kunne joke. Det er et miljø, som jeg selv befinder mig godt i og gerne vil give videre, siger han.

– Men mit indtryk er helt klart, at mange fra den yngre generation foretrækker en mere formel tone. Og man må selvfølgelig tilbyde det miljø, som folk trives i, tilføjer professoren.

Håber det ændrer sig

Ekse Willerslev mener, at universiteterne i Danmark er begyndt at minde om universiteterne i England og USA. Det skal ikke forstås positivt, og professoren håber, det vil ændre sig i de kommende år.

– Jeg skal lægge bånd på mig selv, og jeg kan sagtens leve med det, men jeg håber, at normen har rykket sig om nogle år, så der kommer lidt mere luft til at turde agere uden at gå rundt og være bange, siger han.

Eske Willerslev understreger, at han ikke er modstander af #MeToo-bevægelsen, som han kalder »nødvendig« og »rigtig«. Blot mener han, den på nogle områder er gået for langt.

– Jeg synes, det minder lidt om 68-erne. De gik for langt på nogle punkter, men de rykkede ved normerne. Det er sådan, jeg opfatter det her. Der er blevet rykket ved nogle reelle problemer. I nogle tilfælde går reaktionen måske for langt, men det er en del af en proces, før det finder sit naturlige leje, siger han.

Mange sidder med de samme tanker

Indtil da må døren stå åben til kontoren, komplimenterne pakkes væk og samtalerne renses for humor. Et arbejdsmiljø, Ekse Willerslev ikke tror, han er den eneste, der har svært ved at trives i.

– Jeg tror, at mange sidder med de samme tanker. Jeg ved det selvfølgelig ikke med sikkerhed, men det tror jeg, siger han og tilføjer, at han frygter, at han allerede har sagt for meget i sit interview med Uniavisen.

– Det værste, jeg kan forestille mig er, at jeg bliver opfattet som en gammel hvid gris, som ikke fatter en kæft. Men jeg synes, det er væsentligt at kunne åbne en eller anden form for diskussion, afslutter han.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview