14. juli, 2024

Australien lancerer guide til kønspolitisk korrekt sprog

Må man fortælle en pige, at en dreng driller hende, fordi han kan lide hende? Nej, fastslår ny guide, der skal lære australierne, hvad man må sige og ikke må sige, når man er i nærheden af børn og unge mennesker. Billede: Arkivfoto.

Council of Australian Governments udgiver ‘parlør’, der skal gøre det let for australierne at udtrykke sig korrekt om piger og drenges adfærd.

– Han driller dig, fordi han kan lide dig.

Sætninger som den skal det være slut med at sige i Australien, hvor Council of Australian Governments i forbindelse med en kampagne mod vold mod kvinder har udgivet en guide, der skal lære australierne, hvad de må sige og ikke må sige, når de er i nærheden af børn og unge.

Guiden, der har navnet The Excuse Interpreter – undskyldningsoversætteren – indeholder en lang række eksempler på, hvordan man sprogligt kan komme galt afsted, og hvad konsekvenserne kan være.

Siger man for eksempel: »Det er bare for sjov«, kan en pige tænke, at det er hende, der overreagerer, hvis hun bliver vred, mens en dreng kan tænke, at det er okay at komme med sexistiske vittigheder, påpeger guiden.

Voksne skal tænke sig om

I afsnittet om, hvordan guiden skal anvendes, forklares behovet for guiden.

– Det, voksne siger, når drenge eller mænd er respektløse eller aggressive over for piger eller kvinder former unge menneskers opfattelser af, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er – eller hvad der er okay i nogle situationer, indleder guiden.

– Men vores sprog kan rumme skjulte betydninger. De ting, vi siger foran unge mennesker, kan blive opfattet på måder, vi ikke ønsker. Uden at have det som hensigt kan vi sige ting eller bruge ord, som legitimerer respektløs opførsel over for kvinder, fortsætter den.

– Du kan bruge denne oversætter til at blive mere bevidst om dine reaktioner i disse situationer. Den vil hjælpe dig med at undgå tilsyneladende harmløse udtryk, som måske sender blandede signaler til unge mennesker om respekt, afslutter den.

Guidens gode råd kan her ses på engelsk.

Kilde: The Excuse Interpreter.
Kilde: The Excuse Interpreter.
Kilde: The Excuse Interpreter.

Forældede idéer om mænd og kvinder skal bekæmpes

Guiden indeholder også gode råd om bekæmpelse af kønsstereotyper. Om behovet for det skriver guiden, at kønsstereotyper kan have negativ effekt på unge menneskers selvtillid og selvværd.

– Kønsstereotyper er labels, som forstærker forældede idéer om, hvordan mænd og kvinder bør opføre sig. Populære udtryk lægger op til, at drenge skal tage kontrol og undertrykke deres følelser, og piger skal være passive og rummelige, påpeger guiden.

– Uanset om det er vores intention eller ej, har disse kommentarer ofte en negativ effekt på unge menneskers selvtillid og selvværd. Hvis vi fortsætter med at bruge ord og udtryk som disse, vil de forældede idéer om mande- og kvinderoller leve videre, afslutter den.

Kilde: The Excuse Interpreter.
Kilde: The Excuse Interpreter.

The Excuse Interpreter er det seneste tiltag i en treårig kampagne til bekæmpelse af vold mod kvinder, som den australske regering i samarbejde med stater og territorier har afsat i alt 30 millioner australske dollars til.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview