20. april, 2024

Bertel Haarder kritiseres for at prioritere talent over køn

Dorte-Hartmann-Bertel-Haarder

»Jeg er ikke imod, at man får mere lighed på kønsområdet, jeg har bare fjernet ligegyldigt bureaukrati«, siger Haarder efter kritik af ny musikhandlingsplan.

Både Uffe Elbæk og Marianne Jelved havde fokus på køn, da de som kulturministre udarbejdede musikhandlingsplaner. Men talent er vigtigere end køn, og unødvendigt bureaukrati skal bekæmpes, mener nuværende kulturminister, Bertel Haarder.

– Jeg er ikke imod, at man får mere lighed på kønsområdet, jeg har bare fjernet ligegyldigt bureaukrati. Jeg ønsker ligeså meget som alle andre, at der bliver større diversitet på spillestederne. Men jeg synes, det er en barnlig metode at sætte ledelserne til at udfylde skemaer, siger han til Information.

»Mandlig arrogance«

Haarders beslutning vækker harme blandt de kvinder, der har kæmpet for at få sat mere fokus på køn og ligestilling i musikverdenen. En af dem er Dorte Hartmann, der er projektleder i Spil Dansk.

– Når Bertel Haarder fjerner fokus på køn, er han med til at rive gulvtæppet væk under sådan en som mig og andre, der har knoklet for det her. Han ignorerer problemet og udviser mandlig arrogance, siger hun til avisen.

– Når vi endelig havde fået nogen til at forstå, at det her er vigtigt, er det forsvundet på grund af den handlingsplan. Kønsdiversitet mister sin legitimitet i branchen på grund af den, tilføjer hun.

»Kønsnedsættende udtalelser«

Bertil Haarder tager skarp afstand fra Dorte Hartmanns kritik.

– Vi mænd kan simpelthen ikke forsvare os, når kvinder argumenterer på den måde. Det vil jeg bare lade stå. Jeg ignorerer ikke problemet, når jeg bare fjerner skemaerne, siger han og fortsætter:

– Hun tror, man kun kan løse problemer, når man skal op til tavlen på den gammeldags facon. Jeg er åben over for alle ideer, bare det er gode forslag. Hvis der bare kommer kønsnedsættende udtalelser, kan man jo intet gøre. Tænk hvis en mand havde sagt det dér.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview