Dansk Journalistforbund: Medier bør ekskludere »ekstreme« stemmer som Brian Mørk

Dansk Journalistforbund opfordrer i ny guide de danske medier til at frasortere visse typer kilder i dækningen af MeToo og sexisme. Billede: Wikimedia Commons, Finn Årup Nielsen.

Der er grænser for, hvilke synspunkter dækningen af MeToo og sexisme skal rumme, fastslår forbundet i ny guide.

Opdateret 21/8-2021, 12:16, 12:19.

Dækningen af MeToo og sexisme i de danske medier bør fremover give mindre plads til »ekstreme« stemmer som Brian Mørk.

Det fastslår Dansk Journalistforbund i guiden Bedre dækning af MeToo og sexisme, som journalisterne Lene Rimestad og Lotte Rosdahl har skrevet på vegne af forbundet.*

Guiden lægger op til, at medierne flytter fokus fra ofre til krænkere, at de ændrer ordvalg i en række situationer, og at de undlader at stille krav om dokumentation ved påstande om overgreb.

Formålet er at skabe en dækning, som i højere grad understøtter MeToo-bevægelsen. Derfor skal kilder, der stiller sig kritisk over for MeToo-bevægelsen eller dens fremgangsmåder, i videst muligt omfang sorteres fra.

Ikke alt kan diskuteres

Til fagbladet Journalisten forklarer den ene af guidens forfattere, Lotte Rosdahl, hvorfor der ikke længere skal gives plads til kritikere.

– Vi er nødt til at anerkende, at der er et problem, og ikke blive ved den her diskussion om, om der er et problem, siger hun.

Ifølge Lotte Rosdahl er mediernes dækning af Brian Mørks nylige shitstorm et godt eksempel på, hvad medierne i fremtiden skal undgå.

– Det endte igen med en diskussion om, at kvinder skal sige fra, og resulterede i hashtagget ’da jeg sagde fra’. Der kørte vi konflikt og sensationsvinkel i medierne, hvor man hører en fra hver sin side i hver sin grøft. Så kommer det til at stå som to sandheder imod hinanden, siger hun.

– Politiken havde som godt eksempel en ekspert, der sagde, at det kunne forværre situationen at gøre modstand, fordi overfaldspersonen kan blive mere voldsom. Det handler ikke om holdning, men om fakta, for der er nogle reaktionsmønstre, som er velkendte. Det andet er victim blaiming, uddyber hun.

Den slags kan undgås, hvis folk som Brian Mørk på forhånd sorteres fra, forklarer Lotte Rosdahl.

– Jeg efterlyser en mere nuanceret debat. Det handler om at gå ned ad konflikttrappen ved at give mindre plads til ekstremerne, der ikke kan forsones, siger hun.

Lotte Rosdahl har tidligere samarbejdet med Everyday Sexism Project Danmark om udvikling af retningslinjer til medierne om dækning af »kønnet vold«.

I den nye guide citeres såvel disse retningslinjer som Everyday Sexism Project Danmarks bestyrelsesmedlem Zen Donen.

Guiden henviser desuden til blandt andre Dansk Kvindesamfund og KVINFO.

Feministisk kampskrift

Det er ikke alle, der er begejstrerede for den nye guide. En af dem, der vender tommelfingeren nedad, er Morten Okkels, redaktionssekretær på Kontrast [og dermed også for mig, når jeg skriver for Kontrast].

I et indlæg om guiden kritiserer han den for at være kønspolitik forklædt som journalistisk faglighed.

– Kan I venligst bestemme jer til, om I vil have et karikeret feministisk kampskrift eller en faglig vejledning? Lige nu har vi tydeligvis det første under dække af det sidste, skriver han, henvendt til Dansk Journalistforbund.

Ifølge Morten Okkels er guidens påstand om, at journalistikken bliver bedre, hvis medierne undlader at interviewe personer som Brian Mørk, helt hen i vejret.

– Budskabet er, at vi ville være bedre journalister, hvis ikke vi lod en mand, der er ramt på sit levebrød, komme til orde. Ja, det ville faktisk give en mere nuanceret, kvalificeret debat at skære ham af. Det er, hvad der står, og man tror, at det er løgn. Fordi det er løgn, skriver han.

Lidt at glæde sig over finder Morten Okkels dog også i udgivelsen af den nye guide.

– Det er positivt, at forbundet og især dets fagblad sørger for at understrege den vigtige pointe, at der findes en væsentlig venstreorienteret, identitetspolitisk skævvridning i dansk presse. Det er givetvis imod deres hensigt. Men det er yderst nyttigt, at tendensen efterhånden lader sig konstatere af stadig flere, som vælger at være vågne frem for at være woke, skriver han.

*Det er blevet kritiseret, at denne artikel kan læses som en påstand om, at Brian Mørk nævnes i Dansk Journalistforbunds guide. Det er væsentligt at understrege, at det ikke er tilfældet. Brian Mørk nævnes ikke i guiden. Men som det fremgår af artiklen, nævnes han som eksempel af den ene af guidens forfattere, Lotte Rosdahl, i dennes interview med fagbladet Journalisten. »Lotte peger på et tweet fra komikeren Brian Mørk, der opfordrede kvinder til at sige fra, som eksempel på, hvad medierne i hendes øjne bør holde sig fra at vinkle på,« skriver Journalisten. Det er således hævet over enhver tvivl, at Brian Mørk er en af de personer, guidens forfattere tænker på.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “Dansk Journalistforbund: Medier bør ekskludere »ekstreme« stemmer som Brian Mørk

  • 21. august 2021 kl. 16:16
    Permalink

    Hejsa..

    Alene det faktum, at I kalder Brian Mørk for en “ekstrem stemme” burde jo få en til at stoppe med at læse videre. For med den opstillede præmis giver resten af artiklen allerede NUL mening.

    Det er dog alligevel noget af det mest ækle og censur-agtige, man længe har set.
    Det er som om, I går deres (woke-segmentet, feministerne m.fl.) ærinde og ikke tåler “modstand”, ligegyldigt hvor saglige de end måtte være.

    I burde i stedet skamme jer. Men I ejer øjensynligt ikke skyggen af skam.

    Jeg har egentlig aldrig lagt den helt store vægt på de utallige udsagn, hvor den frie danske presse i et stort omfang bliver betegnet som “venstre-orienteret” (med DR som “Røde lejesvende” som topmålet). Men jeg begynder mere og mere at hælde til sandheden i dette.
    I er ganske enkelt ulødige.
    Og nej, jeg stemmer ikke blåt!!!!!!!!

    Svar
    • 21. august 2021 kl. 16:23
      Permalink

      Hej CF

      Det er Dansk Journalistforbund, der har lavet guiden. Jeg (Reelligestilling.dk) fortæller ikke om den, fordi jeg er enig i dens grundlag og hensigter, men for at gøre opmærksom på, at den eksisterer.

      Det er du muligvis godt klar over, men jeg tænkte, jeg ville slå det fast, nu hvor du skriver “I”.

      Venlig hilsen
      Tobias

      Svar
  • 24. august 2021 kl. 19:49
    Permalink

    Mon ikke snarere Lene Rimestad og Lotte Rosdahl burde ekskluderes af Dansk Journalist Forbund…!

    Det er sygt, at to medlemmer af forbundet går ind for begrænsninger af ytringsfriheden.

    Huske dette glorværdige citat: “Jeg er uenig i hvad, De siger, men jeg vil forsvare til døden Deres ret til at sige det”.

    Svar
  • 25. august 2021 kl. 01:31
    Permalink

    Journalisters troværdighed har lidt et betydeligt knæk .. især under coronakrisen…at journalister nu skulle cencurere hvem man giver en stemme vil da helt underminere faget tsk tsk

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *