Ligestillingsnyt

Dansk Kvindesamfund undskylder ros af mands undskyldning: Selv vi fejler

Dansk Kvindesamfund undskylder på Twitter, at foreningen i december roste en mand for at trække sig fra sit job efter en krænkelsessag. Billede: Pixabay.com.

Også Paula Larrain beklager ros af manden, der undskyldte sin opførsel og trak sig fra sit job.

Opdateret 12/1-2022, 13:28.

Dansk Kvindesamfund begik en fejl, da foreningen for omkring en måned siden roste journalist Steffen Nyboe McGhie for at tage ansvaret på sig og trække sig fra sin stilling på Berlingske efter en krænkelsessag.

Det skriver foreningen i dag i et undskyldende tweet.

Undskyldningen er en reaktion på et anonymt debatindlæg skrevet af den praktikant, McGhie opførte sig krænkende over for. I debatindlægget kritiserer praktikanten den ros, McGhie har fået for at tale om sine fejl.

– McGhie er kommet med en brøkdel af sandheden. Og den er blevet accepteret fuldstændigt på sociale medier. Store personligheder i #MeToo debatten som Sandie Westh og Kirstine Holst (forkvinde for Voldtægtsofres Vilkår) har nærmest klappet ham ud i en stor hyldest, skriver hun.

– Selv Dansk Kvindesamfund havde svært ved at holde sig tilbage: »Tak for sobert indlæg og for at tage ansvaret på dig. Det kan ikke have været let, dog er det det rigtige, du gør.« I hvilken verden ved I, om han gør det rette? I kender ikke den fulde sandhed, tilføjer praktikanten.

I undskyldningen til praktikanten forklarer Dansk Kvindesamfund, at selv de kan begå fejl i MeToo-debatten.

– Vi vil gerne undskylde til praktikanten. Vi vil også gerne uddybe til Berlingske og Journalisten, skriver Dansk Kvindesamfund.

– Der er en vigtig lærling og debat her, som vi gerne tager. Selv vi fejler, selv med de bedste intentioner, og det tager vi til efterretning, uddyber foreningen.

McGhies forklaring

Det var i et opslag på Facebook, at Steffen Nyboe McGhie forklarede, hvad der var sket.

– Jeg har fratrådt min stilling på Berlingske. Jeg har ved en fest tidligere på året udsat en kollega for en krænkende og grænseoverskridende opførsel, der ligger langt fra, hvad jeg selv kan stå inde for, skrev han og fortsatte:

– Det var ikke min intention, og jeg er først efterfølgende blevet klar over, hvordan vedkommende har oplevet situationen. Jeg må erkende, at jeg har udvist enormt dårlig dømmekraft.

Senere i opslaget undskyldte McGhie sin adfærd.

– Jeg vil gerne undskylde over for alle parter i sagen, over for mine kolleger på Berlingske og over for alle, som gennem tiden har oplevet mig som et svært bekendtskab, skrev han.

Også Larrain og Holst beklager

Dansk Kvindesamfund er ikke ene om at beklage deres tidligere udmeldinger. Også journalist Paula Larrain og forkvinde for Voldtægtsofres Vilkår, Kirstine Holst, undskylder nu deres ros af McGhie.

– Kære praktikant på Berlingske. Du har ret og jeg tog fejl. Men endnu vigtigere, jeg er virkelig ked af, at min kommentar gjorde ondt værre. Tak fordi du forklarer mig hvorfor. Jeg ville bestemt ikke hylde ham, men opmuntre andre som ham til at gå af, skriver hun på Twitter.

Larrains oprindelige tweet om McGhies udtalelser, som hun skrev den 17. december, lød:

– Det her synes jeg er en ærefuld måde at håndtere sin egen sag på.

Kirstine Holst giver sin undskyldning i et længere indlæg på Journalisten.

– Kære praktikant. Jeg lytter til din kritik af mig, og jeg vil give dig ret i, at der manglede kritiske spørgsmål. Ikke kun i artiklen, men også fra os andre. Narrativet blev ukritisk accepteret af mange af os, som delte det. Det var aldrig faldet mig ind, at du ikke selv var blevet hørt, skriver hun.

– Jeg er på ofrenes side, og jeg er også på din, men det var derfor, jeg sagde, at erkendelse var forbilledlig. Ikke for at hylde din krænker, men fordi jeg håbede, at hans erkendelse ville gøre noget godt for dig. Med forbilledlig mener jeg; det burde nogle flere gøre efter. At jeg burde have stillet flere kritiske spørgsmål til artiklen, inden jeg delte den, den tager jeg på mig. Og det vil jeg gøre fremover, uddyber Kirstine Holst.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “Dansk Kvindesamfund undskylder ros af mands undskyldning: Selv vi fejler

 • Tilbagelænet Realist

  MeeToo/feminismen er, på linje med med nazismen, kommunismen og islamismen, den vel nok mest ondskabsfulde og møgbeskidte bevægelse dette univers endnu har set. Bevægelsens metode er at fratage mænd fuldstændigt lovens og domstolenes beskyttelse, hvorved mænd alene står overfor pøbelvælde og standretter, målet er den komplette udelukkelse af mænd fra samfundet. Ligeheden med jødekampagnerne i 1930.erne er slående !
  Det må føre til en generel revideret opfattelse af kvinder. Vi må se realiteterne i øjene og se kvinder som de er ; vanvittigt ondskabsfulde og særdeles farlige , hysterisk intolerante og sindsygt aggressive.
  Mænd – hold Jer på afstand af kvinder – hold Jer på stor stor afstand af kvinder !

  Svar
  • Tobias Petersen

   Hej Tilbagelænet Realist

   Der er meget, man kan kritisere feminismen for, men dine sammenligninger med nazisme er helt ude i hampen.

   Det samme er dine konklusioner i forhold til kvinder og din opfordring til mænd om at holde sig på afstand af kvinder. De allerfleste kvinder er hverken “vanvittigt ondskabsfulde, særdeles farlige, hysterisk intolerante eller sindssygt aggressive”.

   Det er ærgerligt, at du har fået det indtryk, men det er væsentligt for mig at understrege, at jeg er komplet uenig med dig og tager afstand fra de synspunkter, du giver udtryk for.

   Jeg håber for din egen skyld, at du med tiden vil ændre dit syn på kvinder. Det store flertal af kvinder er ganske almindelige gode mennesker ligesom det store flertal af mænd.

   Svar
   • Tilbagelænet Realist

    Hvorfor siger dine fantastiske kvinder så ikke fra ??
    Den der tier samtykker – ved du nok ?

    Hvis du ikke kan se de helt åbenbare analogier mellem feminisme og nazisme når du aldrig at reagere førend det er for sent !

    Vær du blot uenig med mig – Jeg har aldrig haft opfattelsen af enighed. Du kører en website og er tvunget til at være forsigtig for ikke at blive lukket, og jeg tror ikke en døjt på at fornuft, logik og saglige argumenter har den mindste effekt på feminazierne. Din indsats er omend anerkendelsesværdig komplet ligegyldig for feminazierne. Krigen mod mænd er et uomtvisteligt faktum, og i krig er, som alle ved, sandheden altid det første offer !
    Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at feminazierne (og ja, de er ikke alle kvinder, men de har ingen opposition og repræsenterer dermed alle kvinder) arbejder utrætteligt på en art “endløsung” – De tåler simpelthen ikke maskulin tilstedeværelse i samfundet.

    Mit syn på kvinder er dikteret af kvinders syn på mænd. De har udnævnt mænd til fjenden, jeg reagerer blot på den kendsgrning, og jeg skubbes hele tiden længere og længere ned i skyttegraven

    Flertal eller ej – eftersom de er totalt tavse samtykker de, og lader sig repræsentere af feminazierne.

    Jeg står ved min opfordring om helt at undgå omgang med kvinder. Pas på dig selv som mand ! Du er under konstant angreb !
    Indgå aldrig i et forhold til en kvinde – det er et tabe tabe tabe projekt ! Du taber din identitet, din
    selvrespekt, dine resourcer og eventuelle børn. Kultur og familielove er 100% imod dig mand ! Der intet at vinde for dig mand !
    Husk vi har ikke længere lovens eller domstolenes beskyttelse (ikke dermed at hverken lov eller domstole nogensinde har været specielt mandevenlige !) Det har MeToo effektivt fået fjernet.

    Svar
    • Tobias Petersen

     The Guardian undersøgte i 2019, hvor mange der kaldte sig feminister i forskellige lande. Danmark var det land, hvor færrest gjorde det. Blot hver sjette danskere opfattede sig selv som feminist. Det betyder, at selv hvis der ikke fandtes mandlige feminister (og det gør der), ville kun hver tredje danske kvinde være feminist. Feministerne er ikke kun et mindretal i befolkningen, de er også et mindretal blandt kvinder.

     Blandt feminister er der store uenigheder. Nogle feminister mener, siger og skriver hadefulde ting om mænd. Det er korrekt. Jeg har flere gange beskrevet det her på siden. Når man som franske Pauline Harmange skriver en bog med titlen ‘Jeg hader mænd’, er der ikke meget rum for at misforstå. Men de mest rabiate feminister er en minoritet blandt feminister. Der findes feminister, der hader mænd, men de fleste feminister gør ikke.

     Det er rigtigt, at feminister bredt betragtet interesserer sig mere for kvinders rettigheder og muligheder end mænds. Det er også rigtigt, at deres politikker almindeligvis gavner kvinder mere end mænd. Men det bliver de ikke nazister af. For at komme til den konklusion skal man overdrive – katastroficere – og gøre alt sort og hvidt. Det er ikke gode måder at tænke på. Dels fordi de fører til slutninger, som er ude af proportion med virkeligheden. Dels fordi fører til en forståelse af verden, hvor der kun findes venner og fjender. Det er en farlig forståelse. Når man ikke længere betragter folk med andre meninger som folk med andre meninger, men som sine fjender, ændrer det på, hvad man er villig til at gøre mod dem. Hvis man tror, man står i en krig, tænker man, som om man står i en krig.

     Når først man er havnet der, kommer man ikke tilbage igen på en dag eller to. Men jeg håber, du over tid kan få de rette proportioner på tingene og blive i stand til at gentænke dit syn på feminister og ikke mindst på kvinder. Også for din egen skyld.

     Et skridt på vejen dertil kan være at læse lidt om cognitive behavioral therapy (CBT), på dansk kognitiv adfærdsterapi. Det kan være en god indgangsvinkel til at tænke over sine tanker og tankemønstre.

     Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *