25. oktober, 2024

Dansk Kvindesamfund undskylder ros af mands undskyldning: Selv vi fejler

Dansk Kvindesamfund undskylder på Twitter, at foreningen i december roste en mand for at trække sig fra sit job efter en krænkelsessag. Billede: Pixabay.com.

Også Paula Larrain beklager ros af manden, der undskyldte sin opførsel og trak sig fra sit job.

Opdateret 12/1-2022, 13:28.

Dansk Kvindesamfund begik en fejl, da foreningen for omkring en måned siden roste journalist Steffen Nyboe McGhie for at tage ansvaret på sig og trække sig fra sin stilling på Berlingske efter en krænkelsessag.

Det skriver foreningen i dag i et undskyldende tweet.

Undskyldningen er en reaktion på et anonymt debatindlæg skrevet af den praktikant, McGhie opførte sig krænkende over for. I debatindlægget kritiserer praktikanten den ros, McGhie har fået for at tale om sine fejl.

– McGhie er kommet med en brøkdel af sandheden. Og den er blevet accepteret fuldstændigt på sociale medier. Store personligheder i #MeToo debatten som Sandie Westh og Kirstine Holst (forkvinde for Voldtægtsofres Vilkår) har nærmest klappet ham ud i en stor hyldest, skriver hun.

– Selv Dansk Kvindesamfund havde svært ved at holde sig tilbage: »Tak for sobert indlæg og for at tage ansvaret på dig. Det kan ikke have været let, dog er det det rigtige, du gør.« I hvilken verden ved I, om han gør det rette? I kender ikke den fulde sandhed, tilføjer praktikanten.

I undskyldningen til praktikanten forklarer Dansk Kvindesamfund, at selv de kan begå fejl i MeToo-debatten.

– Vi vil gerne undskylde til praktikanten. Vi vil også gerne uddybe til Berlingske og Journalisten, skriver Dansk Kvindesamfund.

– Der er en vigtig lærling og debat her, som vi gerne tager. Selv vi fejler, selv med de bedste intentioner, og det tager vi til efterretning, uddyber foreningen.

McGhies forklaring

Det var i et opslag på Facebook, at Steffen Nyboe McGhie forklarede, hvad der var sket.

– Jeg har fratrådt min stilling på Berlingske. Jeg har ved en fest tidligere på året udsat en kollega for en krænkende og grænseoverskridende opførsel, der ligger langt fra, hvad jeg selv kan stå inde for, skrev han og fortsatte:

– Det var ikke min intention, og jeg er først efterfølgende blevet klar over, hvordan vedkommende har oplevet situationen. Jeg må erkende, at jeg har udvist enormt dårlig dømmekraft.

Senere i opslaget undskyldte McGhie sin adfærd.

– Jeg vil gerne undskylde over for alle parter i sagen, over for mine kolleger på Berlingske og over for alle, som gennem tiden har oplevet mig som et svært bekendtskab, skrev han.

Også Larrain og Holst beklager

Dansk Kvindesamfund er ikke ene om at beklage deres tidligere udmeldinger. Også journalist Paula Larrain og forkvinde for Voldtægtsofres Vilkår, Kirstine Holst, undskylder nu deres ros af McGhie.

– Kære praktikant på Berlingske. Du har ret og jeg tog fejl. Men endnu vigtigere, jeg er virkelig ked af, at min kommentar gjorde ondt værre. Tak fordi du forklarer mig hvorfor. Jeg ville bestemt ikke hylde ham, men opmuntre andre som ham til at gå af, skriver hun på Twitter.

Larrains oprindelige tweet om McGhies udtalelser, som hun skrev den 17. december, lød:

– Det her synes jeg er en ærefuld måde at håndtere sin egen sag på.

Kirstine Holst giver sin undskyldning i et længere indlæg på Journalisten.

– Kære praktikant. Jeg lytter til din kritik af mig, og jeg vil give dig ret i, at der manglede kritiske spørgsmål. Ikke kun i artiklen, men også fra os andre. Narrativet blev ukritisk accepteret af mange af os, som delte det. Det var aldrig faldet mig ind, at du ikke selv var blevet hørt, skriver hun.

– Jeg er på ofrenes side, og jeg er også på din, men det var derfor, jeg sagde, at erkendelse var forbilledlig. Ikke for at hylde din krænker, men fordi jeg håbede, at hans erkendelse ville gøre noget godt for dig. Med forbilledlig mener jeg; det burde nogle flere gøre efter. At jeg burde have stillet flere kritiske spørgsmål til artiklen, inden jeg delte den, den tager jeg på mig. Og det vil jeg gøre fremover, uddyber Kirstine Holst.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview