»Du kan bare vente, til mor kommer hjem«: Mødre slår oftere deres børn end fædre

Mødre udøver oftere vold over for deres børn end fædre, viser nye tal fra Red Barnet. Det gælder både den »milde« vold som riv, rusk, skub og niven og den grove vold som slag og spark. Billede: Arkivfoto.

Både i forhold til den »milde« vold som riv, rusk, skub og niven og den grove vold som slag og spark er mødre voldeligere end fædre, viser nye tal.

Mødre udøver mere vold mod deres børn end fædre.

Det fortæller flere danske medier i dag på baggrund af tal fra Red Barnet, som sammen med blandt andre Børnerådet og SFI har gennemført en række undersøgelser samt interviewet fagpersoner fra institutioner og organisationer, som beskæftiger sig med vold mod børn og unge.

En farlig myte

Ifølge psykolog ved Red barnet Kuno Sørensen er mødrenes vold et særlig alvorligt problem, fordi myten om, at kvinder ikke er voldelige, får mange til at overhøre børnenes råb om hjælp.

– Desværre risikerer børnene at blive overhørt, for generelt har vi svært ved at forbinde kvinder med vold, siger Kuno Sørensen til Jyllands-Posten.

– Men det er et faktum, at det finder sted, og kun i de mest grove voldstilfælde, hvor kvinder og børn må flygte på krisecenter, fører mændene, tilføjer han.

Mere end hvert femte barn i 7. klasse har været udsat for overgreb af sin mor

Når det gælder »hverdagsvold« som riv, rusk, skub og niven har 21 procent af skoleeleverne i 7. klasse været udsat for et overgreb fra deres mor.

Det viser en undersøgelse blandt godt 4.000 børn, som Børnerådet gennemførte sidste år, fortæller DR.

»Du kan bare vente, til mor kommer hjem«

Ifølge formand for Børnerådet, Per Larsen, skal vi vænne os til, at virkeligheden ikke længere er, som den var i Emil fra Lønneberg.

– Den der med, at »du kan bare vente, til far kommer hjem«, den holder ikke mere, siger han til Jyllands-Posten.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “»Du kan bare vente, til mor kommer hjem«: Mødre slår oftere deres børn end fædre

 • 17. oktober 2017 kl. 14:50
  Permalink

  Den “undersøgelse” er forlængst skudt ned, bl.a fordi den ikke tager hensyn til at mødre dokumenterbart (iflg rockwool fonden) bruger mere tid sammen med børnene end far.

  Fake news, der rammer ned i en tidsånd hvor visse typer ynder at udbrede myten om “den onde mor, og stakkels far”

  Hvordan skal vi nogensinde nærme os hinanden i kønsdebatten når den slags fordrejede fakta er hvad man råber ud i?

  #usmageligt!

  Svar
  • 17. oktober 2017 kl. 18:08
   Permalink

   Hej Kristina

   Jeg refererer i artiklen til Jyllands-Posten og DR og har ikke ændret på tallene eller citaterne. Hvis min artikel er udtryk for fake news, er deres det således også.

   Jeg mener bestemt ikke, at vi skal udbrede myter. Hverken om “den onde mor og den stakkels far” eller det omvendte. Vi skal se på virkeligheden, som den er. Ikke som vi godt kunne tænke os, den var.

   Svar
 • 18. oktober 2017 kl. 08:36
  Permalink

  Øh Tobias Petersen … selvom bla DR er en Public service kanal …..
  ….. så er de ikke kendt for at fakta tjekke…i visse sager.!!!

  mareridts.blogspot.dk/2017/10/dr-jp-og-red-barnet-misinformerer-igen.html?m=1

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *