23. februar, 2024

»Du kan bare vente, til mor kommer hjem«: Mødre slår oftere deres børn end fædre

Mødre udøver oftere vold over for deres børn end fædre, viser nye tal fra Red Barnet. Det gælder både den »milde« vold som riv, rusk, skub og niven og den grove vold som slag og spark. Billede: Arkivfoto.

Både i forhold til den »milde« vold som riv, rusk, skub og niven og den grove vold som slag og spark er mødre voldeligere end fædre, viser nye tal.

Mødre udøver mere vold mod deres børn end fædre.

Det fortæller flere danske medier i dag på baggrund af tal fra Red Barnet, som sammen med blandt andre Børnerådet og SFI har gennemført en række undersøgelser samt interviewet fagpersoner fra institutioner og organisationer, som beskæftiger sig med vold mod børn og unge.

En farlig myte

Ifølge psykolog ved Red barnet Kuno Sørensen er mødrenes vold et særlig alvorligt problem, fordi myten om, at kvinder ikke er voldelige, får mange til at overhøre børnenes råb om hjælp.

– Desværre risikerer børnene at blive overhørt, for generelt har vi svært ved at forbinde kvinder med vold, siger Kuno Sørensen til Jyllands-Posten.

– Men det er et faktum, at det finder sted, og kun i de mest grove voldstilfælde, hvor kvinder og børn må flygte på krisecenter, fører mændene, tilføjer han.

Mere end hvert femte barn i 7. klasse har været udsat for overgreb af sin mor

Når det gælder »hverdagsvold« som riv, rusk, skub og niven har 21 procent af skoleeleverne i 7. klasse været udsat for et overgreb fra deres mor.

Det viser en undersøgelse blandt godt 4.000 børn, som Børnerådet gennemførte sidste år, fortæller DR.

»Du kan bare vente, til mor kommer hjem«

Ifølge formand for Børnerådet, Per Larsen, skal vi vænne os til, at virkeligheden ikke længere er, som den var i Emil fra Lønneberg.

– Den der med, at »du kan bare vente, til far kommer hjem«, den holder ikke mere, siger han til Jyllands-Posten.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview