23. maj, 2024

England: Forkert at omtale gravide som kvinder

Er det rimeligt at gå ud fra, at en gravid er en kvinde? Nej, mener den britiske lægeforening Britisk Medical Association, som i ny guide råder sine medlemmer til ikke længere at forudsætte, at gravide er af hunkøn. Billede: Arkivfoto.

I en guide om inkluderende sprogbrug på arbejdspladsen vejleder British Medical Association sine medlemmer til ikke at omtale gravide som kvinder.

Risikerer man at krænke nogen, hvis man går ud fra, at en gravid person er en kvinde?

Ja, mener den britiske fagforening for læger og medicinstuderende, British Medical Association, som har lavet en guide om inkluderende sprogbrug på arbejdspladsen for at imødegå problemet.

– Det store flertal af personer, der har været gravide eller har født, identificerer sig som kvinder. Men der findes intersex-mænd og transmænd, som kan blive gravide, står der i guiden.

Lægeforeningen opfordrer på den baggrund sine medlemmer til fremover at undlade at bruge ordet »vordende mødre« om gravide. I stedet skal de nu omtales som »gravide personer«.

Gravide må ikke længere kaldes kvinder. Billede: Udsnit af A Guide to Effective Communication: Inclusive Language in the Workplace.

Også slut med biologisk mand og biologisk kvinde

Guiden, A Guide to Effective Communication: Inclusive Language in the Workplace. som kan downloades her, rummer sproglige anvisninger på en lang række områder.

Eksempelvis må lægerne ikke længere anvende bruge udtryk som »man«, »mankind«, »man-hours« og »manpower«.

Mandetimer må ikke længere hedde mandetimer. Billede: Udsnit af A Guide to Effective Communication: Inclusive Language in the Workplace.

Heller ikke udtryk som »biological male» og »biological female« duer mere. De skal erstattes af »assigned male at birth« og »assigned female at birth«.

Mænd og kvinder må ikke længere kaldes biologiske mænd og biologiske kvinder. Billede: Udsnit af A Guide to Effective Communication: Inclusive Language in the Workplace.

British Medical Association, som blev stiftet i 1832 og har over 150.000 medlemmer, skriver i guiden, at dens anvisninger skal følges i alle former for kommunikation, herunder samtaler, dokumenter, breve, e-mails og på websites.

Det er orwellsk

I England er det langt fra elle, der støtter lægeforeningens guide.

Den konservative politiker og medlem af parlamentet Philip Davies kalder den ifølge The Telegraph for »komplet latterlig«.

– Hvis du ikke kan kalde en gravid kvinde for en vordende mor, hvor er vi så på vej hen?, siger han.

Ligeledes tager flere repræsentanter for religiøse grupper ifølge The Telegraph afstand fra guiden. En af dem, den katolske biskop i Portsmouth, Phillip Egan, udtrykker det således:

– Det er orwellsk, ikke sandt? Endnu et eksempel på, at folk forsøger at kontrollere vores tanker og måden, vi taler på.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview