Fagforbund vil have politikerne til at gennemtvinge »ligeløn«

Forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen, beder sammen med en række andre fagforbund politikerne om hjælp til at eliminere det, fagforbundene opfatter som uligeløn. Billede. Pressefoto, Foa.dk.

»Det vil være i hele Danmarks interesse, at vi får lagt det kønsbestemte arbejdsmarked bag os«, står der i brev, alle folketingsmedlemmer modtager mandag.

Når rengøringskonen lønnes ringere end pedellen, er det udtryk for kønsdiskrimination, mener en række fagforbund, som nu beder de politikerne på Christiansborg skride til handling.

Det sker gennem et brev, som alle folketingsmedlemmer modtager i dag.

– Det vil være i hele Danmarks interesse, at vi får lagt det kønsbestemte arbejdsmarked bag os, står der blandt andet i brevet, som har FOA, BUPL, Socialpædagogernes Landsforbund og Sundhedskartellet som afsendere.

Konkret ønsker fagforbundene, at politikerne afsætter en særlig pulje, der skal gå til de kvindedominerede fag i den offentlige sektor.

Det fortæller Avisen.dk.

Forskruet opfattelse af værdi

Til Avisen.dk siger FOA-formand Dennis Kristensen, at de nuværende forskelle i lønningerne er urimelige.

– I dag har vi nogle fuldstændig forskruede opfattelser af, hvad der er værdi i samfundet. Vi får ikke løst ligelønsproblemet, hvis der ikke er en ekstraordinær pose penge at forhandle for denne gang, siger han.

– Hvorfor skal kvinden, der gør rent indendørs i en daginstitution, have lavere løn end den mandlige kollega, der holder legepladsen ren udenfor? Og hvorfor skal mekanikerne, der plejer vores biler, have højere løn end de medarbejdere, der tager sig af vores mødre på plejehjemmet, spørger Dennis Kristensen.

Han tilføjer, at der foruden den økonomiske pulje er brug for bedre redskaber til at skabe ligeløn i praksis. Konkret efterlyser han et system, der gør det muligt at vurdere arbejde af samme værdi.

– Vi har brug for, at Folketinget giver os det redskab, så loven ikke bare ser pæn ud på papir, men også virker i praksis. I dag er ligelønsarbejdet reelt gået i stå. Vi kan ikke føre sager, fordi vi ikke har redskaber til at måle arbejde af samme værdi, siger Dennis Kristensen.

Der er allerede lige løn for samme arbejde

Forforbindenes krav om ligeløn kommer, selv om det flere gange er slået fast, at mænd og kvinder, som kan det samme og laver det samme, får det samme i løn.

I 2010 var det konklusionen på Lønkommissionens store arbejde.

– Der er samme løn for samme arbejde, sagde Lønkommissionens formand, Michael Christiansen, dengang, da kommissionen fremlagde resultaterne af sit arbejde.

Og senest er ‘The Economist’ nået til samme konklusion.

– Når der tages højde for alle jobforskelle, forsvinder lønforskellen mellem mænd og kvinder stort set, konkluderer det anerkendte tidsskrift.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “Fagforbund vil have politikerne til at gennemtvinge »ligeløn«

  • 11. september 2017 kl. 15:29
    Permalink

    Hvis der ikke er nogen forskel på arbejdet, kan jeg ikke forstå kvinderne ikke bare vælger det job der giver mest i løn. Kan det være at der alligevel er forskel på arbejdet, siden kvinderne siger nej til at være pedel? Hvis kvinder var interesseret i at tjene lige så meget som mænd kan de jo bare søge de samme job. Hvad er problemet?

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *