13. juli, 2024

KVINFO outer populært rensdyr

Ifølge KVINFO handler den populære julesang om Rudolf om andet og mere end et rensdyr med en rød næse. Billede: Arkivfoto.

Sangen om Rudolf med den røde tud handler om at stå ved sin særlighed og unikke egenskaber, og det har både queer og feministiske aner, fastslår KVINFO.

– Kender I den om Rudolf? Rudolf med den røde tud. Han var et gammelt rensdyr, som så højst mærkværdig ud.

Sådan lyder starten på den klassiske julesang om rensdyret Rudolf med den røde næse, og selv om de fleste kender teksten, er det nok de færreste, der har tænkt videre over Rudolfs skæbne.

Lever ikke op til rensdyr-næse-normativiteten på Nordpolen

Men det har man hos KVINFO, Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed.

– Rudolf med den røde tud handler om at stå ved sin særlighed og unikke egenskaber – hvilket både har queer og feministiske aner, skriver KVINFO i et opslag om sangen.

– Det rødnæsede rensdyr opnår accept og respekt, på trods af – ja, faktisk på grund af – at han ikke lever op til rensdyr-næse-normativiteten på Nordpolen, fortsætter KVINFO og tilføjer:

– Dejligt juleeventyr!

Opslaget er en del af KVINFO’s julekalender, som på hverdage i december tager kønsrelaterede emner op. Dagen før Rudolf-opslaget satte KVINFO fokus på, at julesangen ‘Santa Baby’ holder »golddigger-stereotypen« i live.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview