24. maj, 2024

Lider du også af feminisme-fobi?

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

Man er syg, hvis man bekymrer sig om diskrimination af mænd, mener forfatter og ‘equal opportunity officer’ hos CBS Lynn Roseberry, der kalder tilstanden for “feminisme-fobi”.

I forbindelse med en prisuddeling i ingeniørernes fagforening IDA, hvor tre kvinder blev hædret og fik hver 110.000 kroner, har ingeniørens hjemmeside lavet et interview med feminist og ‘equal opportunity officer’ på CBS Lynn Roseberry.

Roseberry, der er medforfatter til bogen Bridging the Gender Gap, som jeg skrev om i oktober, fortæller i interviewet om syv fordomme, der forhindrer kvinder i at nå til tops inden for ledelse. De syv fordomme er følgende:

Flere af dem er påfaldende, fx at det er et problem, at mænd ser fodboldkampe sammen. Om det siger Roseberry:

“For eksempel kan det føles meget naturligt og meget nemt for mandlige ledere at gå til fodboldkamp eller på jagt med mandlige kolleger, men det er ikke nødvendigvis det rigtige at gøre, hvis man vil være inkluderende, fordi der opstår uformelle netværk, som gavner mændenes karriere, men hægter kvinderne af.”

Mandlige ledere skal altså tilrettelægge deres fritid efter, hvad kvindelige kolleger synes er sjovt.

Mest bizarre er dog fordom nummer fem: “Feminisme-fobi – angst for diskrimination af mænd” og fordom nummer syv: “Lovgivningen sikrer ligebehandling af mænd og kvinder”.

I forhold til fordom nummer syv må man formode, at Roseberry kan pege på steder i loven, som ikke sikrer ligebehandling af mænd og kvinder. Det kommer interviewet ikke nærmere ind på, så det vil jeg heller ikke gøre.

Feminisme-fobi: Angst for diskrimination af mænd

Hvad Roseberry tænker i forhold til fordom nummer fem er mere uklart. For det første er det interessant, at Roseberry kalder “angst for diskrimination af mænd” for “feminisme-fobi”. Det må jo indebære, at feminisme medfører diskrimination af mænd. For det andet er det bemærkelsesværdigt, at modstand mod kønsdiskrimination i Roseberrys øjne bliver til en fobi, altså en sygdom, når modstanden drejer sig om diskrimination af mænd.

Det er svært at vide, hvor Roseberry vil hen med denne såkaldte fordom. Hvorfor er det problematisk, at ledere også er opmærksomme på diskrimination af mænd? Ville det ikke være et større problem, hvis de ikke var? Hvis de tillod eller direkte opfordrede til, at mænd blev diskrimineret?

Jeg er temmelig sikker på, at jeg i Roseberrys øjne lider af feminisme-fobi. Det gør jeg, fordi jeg er modstander af diskrimination mod alle – og dermed også mod mænd. For mig handler ligestilling om, at intet menneskes rettigheder eller muligheder begrænses af dets køn, og at alle uanset køn behandles med den samme respekt.

Lynn Roseberry er en kendt gæst i de feministiske kredse, og det er bekymrende, at så toneangivende en figur kalder modstand mod diskrimination af mænd for en fobi. Jeg tænker tit på, at der er brug for at bygge bro mellem de bedste feministiske hensigter og de gode ideer blandt ikke-feminister, men det er mildt sagt op ad bakke, når den ene part starter med at kalde den anden syg.

Tilføjelse, 20. januar 2016: Lynn Roseberry mener, at jeg har misforstået, hvad hun har sagt, og at jeg lægger noget andet i begrebet “feminisme-fobi”, end hun gør. Læs hendes kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview