25. oktober, 2024

Når Everyday Sexism Project bare ikke er nok

Facebooksiden 'Overhørt sexisme' vil tage kampen op mod »hyggesexisme« ved at formidle overhørte kommentarer og samtaler.

Facebooksiden ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ vil tage kampen op mod »hyggesexisme« ved at formidle overhørte sexistiske kommentarer og samtaler.

En ny Facebookside om sexisme har set dagens lys. Siden, der kalder sig ‘Overhørt Sexisme i Danmark’, formidler sexistiske kommentarer og samtaler, som er blevet overhørt diverse steder i det offentlige rum.

Bag ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ står en unavngiven feminist. Hendes formål med siden er ifølge et opslag at »gøre op med hyggesexismen«:

2015-08-22_000347‘Overhørt Sexisme i Danmark’ har på bare én dag fået hundredevis af følgere, og foruden egne overhørte kommentarer og samtaler deler sidens bestyrerinde angiveligt også indsendte eksempler på overhørt sexisme fra sidens følgere.

Uden afsender

De overhørte kommentarer på ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ har ingen afsendere. To eksempler:

2015-08-22_000445 2015-08-22_000412Dermed ikke sagt, at det påstået overhørte ikke er blevet udtalt. Blot at man ikke kan vide, om det er tilfældet. Her deler ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ skæbne med den i kønsdebatten kendte hjemmeside ‘Everyday Sexism Project’, hvis historier ligeledes publiceres uden afsender og dermed uden mulighed for efterprøvelse. Historierne er muligvis sande, men som læser ved man det ikke, og man har ingen mulighed for at finde ud af det.

Når Everyday Sexism Project bare ikke er nok

Mens ‘Everyday Sexism Project’ primært handler om kvinders erfaringer med sexisme, handler ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ om sexistiske udsagn. Hvis man som kvinde er blevet befølt i en bus, er det altså Everyday Sexism Project, man kan fortælle historien på. Har man derimod overhørt nogen sige, at »det er sjovt at tage kvinder på røven i bussen«, kan man dele det på ‘Overhørt Sexisme i Danmark’.

På den måde kan man sige, at den nye Facebookside tilfredsstiller et lidt andet behov end ‘Everyday Sexism Project’, og at siden kan bruges, når ‘Everyday Sexism Project’ bare ikke er nok.

Den manglende dokumentation vil blive kritiseret

Det er ikke svært at forestille sig, hvad kritikken af ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ især kommer til at handle om. En side, som fortæller om ting, nogen har hørt, men som ikke på nogen måde leverer bevis for, at det påståede rent faktisk er blevet sagt, vil uvægerligt blive draget i tvivl i forhold til sin troværdighed.

Det bør være til at forstå for alle. Skulle nogen finde på at lave Facebooksiden ‘Overhørt feminisme i Danmark’ og fylde den med udsagn, feminister skulle have sagt, ville det feministiske Danmark med stor sandsynlighed hævde, at udsagnene på siden var det pure opspind, og at siden skulle dokumentere udsagnenes rigtighed, hvis den ønskede at blive taget alvorligt.

Skal man tage ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ lidt i forsvar, kan man sige, at overhørte historier af praktiske årsager kun sjældent lader sig dokumentere. Alternativet til de udokumenterede historier er ikke dokumenterede historier, men ingen historier overhovedet.

Min vurdering af ‘Overhørt Sexisme i Danmark’

‘Overhørt Sexisme i Danmark’ har et stort potentiale i forhold til antallet af følgere. Dels appellerer siden til lysten til at lade sig forarge over andres udtalelser, dels vil siden blive fulgt af mange af de samme feminister, som i forvejen følger sider som ‘Stop sexisme’ og ‘Everyday Sexism Project’. Mit gæt er, at ‘Overhørt sexisme i Danmark’ runder 1.000 følgere snart – i hvert fald inden udgangen af august – og at siden på sigt kan vokse til over 5.000 følgere.

I forhold til kampen mod sexisme har jeg derimod svært ved at se værdien af ‘Overhørt Sexisme i Danmark’. Yderligere polarisering og skabelse af fjendebilleder fører næppe til mindre sexisme. Vil man sexisme til livs, skal man styrke en ligeværdig erfaringsudveksling kønnene imellem.

Det gør ‘Overhørt Sexisme i Danmark ikke’. I stedet for at bidrage til øget gensidig forståelse mellem kønnene tegner ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ ligesom ‘Everyday Sexism Project’ et negativt og misvisende billede af drenge og mænd, som ikke synes at tjene noget konstruktivt formål i kampen mod sexisme.

Har du lyst til at besøge ‘Overhørt Sexisme i Danmark’ på Facebook, kan du gøre det ved at klikke her. Siden kan ligeledes følges på Twitter på www.twitter.com/ohsexisme.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview