19. marts, 2024

Niels Nørløv Hansen: Feministisk Initiativ respekterer ikke demokratiet

Tilhængere af kvoter har ikke tænkt sig om, mener filminstruktør Niels Nørløv Hansen (tv.). Anderledes ser man på spørgsmål hos Feministisk Initiativ (i midten og til højre), hvor kvoter i kommunalpolitik er en mærkesag. Billede: dfi.dk, fotograf: Mette Heide/screenshots, TV 2 Lorry.

Kvoter er i strid med fundamentale demokratiske principper, mener filminstruktør Niels Nørløv Hansen. Tilhængere af kvoter har ikke tænkt sig om, siger han.

Opdateret 9/9 2017, 9:28.

Feministisk Initiativ har som mærkesag at indføre kvoter i kommunalpolitik. Konkret ønsker partiet, at kønsfordelingen blandt medlemmerne i udvalgene i Københavns Borgerrepræsentation ikke må være ‘skævere’ end 60/40.

Er det en god idé?

Nej, mener filminstruktør Niels Nørløv Hansen, der i programmet ‘René Linjer’ på Radio24syv slår fast, at kvoter er i direkte modstrid med basale demokratiske principper.

– Det er et helt grundlæggende opbrud med demokratiet, siger han.

– Der er jo åbenbart nogen, der synes, det er nødvendigt for at få flere kvinder, indvender programmets studievært, René Fredensborg.

– Ja, men det er, fordi de ikke har tænkt sig om, svarer Niels Nørløv Hansen.

– Det er, fordi de ikke har tænkt sig om. Og fordi de grundlæggende ikke respekterer demokratiet, fortsætter han.

– Hvad er et demokrati, når det fungerer optimalt? Man kan spørge: Må en hvilken som helst samfundsborger stille op til et demokratisk valg? Må samfundets borgere, uanset hvilke præferencer de har, stemme på lige præcis det menneske, de har lyst til? Og skal det valg respekteres? Hvis man ikke kan svare ja til de tre spørgsmål, så har man ikke forstået, hvad demokratiet handler om, uddyber filminstruktøren.

En definition, René Fredensborg beder Niels Nørløv Hansen gentage for en af de kvindelige gæster, der angiveligt ikke hørte efter første gang.

– Grundstenen i demokratiet må være, at en hvilken som helst borger skal kunne stille op til valg. Uanset høj eller lav, hvilket som helst køn. Den anden ting, der skal respekteres, det er, at en hvilken som helst borger under et hemmeligt valg kan afgive en stemme på lige præcis den person, man ønsker. Og den tredje ting er, at magthaverne skal respektere det valg, gentager han.

Og det er her, problemet med kvoter opstår, forklarer Niels Nørløv Hansen.

– Hvis man indfører 40 procent-kvoter, så kan man i sagens natur ende i en situation, hvor man ikke respekterer flertallets beslutning. Hvad folk har stemt på, siger han.

– Vi ved jo, at kvinder også stemmer på mænd, og mænd stemmer på kvinder. Der er ikke nogen tal, der tyder på, at kvinder kun stemmer på kvinder, og mænd kun stemmer på mænd, tilføjer han.

Indførelse af ‘kvindekvoter’ i politik kan på den måde i mange situationer få det barokke resultat, at de kvindelige vælgeres stemmer ikke respekteres, påpeger Niels Nørløv Hansen.

Niels Nørløv Hansen er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2001. Han har tidligere kritiseret idéen om indførelse af kvoter i sin egen branche, blandt andet som medforfatter til kronikken ‘Feministisk luskeri i filmbranchen’.

Diskussionen om Feministisk Initiativ og kvoter varer godt 20 minutter og kan høres her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview