27. juli, 2024

Nu har Californien tre køn

Californien indfører »ikke-binær« som tredje kønsbetegnelse. Billede: Arkivfoto.

Efter vedtagelse af ny lov anerkender Californien som den første stat i USA officielt kønsbetegnelsen »ikke-binær« på linje med »mand« og »kvinde«.

Søndag blev der skrevet historie i USA.

Det skete, da Californiens guvernør, Jerry Brown, underskrev loven SB179, som betyder, at »ikke-binær« officielt anerkendes i staten som et tredje køn.

Det fortæller blandt andre Jyllands-Posten.

Hverken mand eller kvinde

»Ikke-binære« personer er personer, der hverken opfatter sig som mænd eller kvinder.

Betegnelsen udspringer af den socialkonstruktivistiske kønsopfattelse, ifølge hvilken det ikke er det fysiske køn – altså det, der er mellem benene – der bestemmer, hvilket køn et menneske har.

I stedet betragtes køn som en flerhed af identiteter, mennesker kan vælge imellem.

Glæde blandt demokrater

Loven, som blandt andet vil betyde, at der kommer et tredje felt på officielle dokumenter som kørekort og fødselsattester, vækker begejstring blandt Californiens demokrater.

– Jeg vil gerne takke guvernør Brown for at anerkende, hvor svært det kan være for vores transkønnede, ikke-binære og interseksuelle familiemedlemmer, venner og naboer, der ikke har et ID, der passer til deres køn, skriver en af lovens medforfattere, den demokratiske senator Toni Atkins, i en udtalelse.

– Loven vil fjerne unødvendigt stress og angst for mange californiere, og den er et eksempel på den ledende rolle, som vores stat fortsat har, når det kommer til LGBTQ-rettigheder, tilføjer han.

Ikke muligt i Danmark

En række lande giver allerede ikke-binære personer mulighed for at bruge betegnelsen i officielle dokumenter, herunder Canada, Australien, Bangladesh, Tyskland, Indien, Malta, Nepal, New Zealand og Pakistan.

I Danmark må personer, der ikke identificerer sig som mænd eller kvinder, fortsat nøjes med valget mellem de to traditionelle kategorier, når de skal sætte kryds i officielle papirer.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview