5. november, 2024

Nyt parti: Feminisme handler ikke om særbehandling

Kan man hylde feminisme og være modstander af særbehandling på én gang? Ja, mener Danmarks nyeste parti, De Progressive. Billede: Arkivfoto.

De Progressive hylder feminismen, men hævder samtidig at være modstandere af særbehandling. Et paradoks? Nej, siger medstifter Kathrine Richter.

Opdateret 30/1-2017, 19:09.

For godt en uge siden så et nyt parti ved navn De Progressive dagens lys.

Partiets vigtigste mærkesag er at gøre Danmark til et mere sekulært samfund, hvor alle religioner spiller en mindre rolle end i dag.

De Progressive har dog også holdninger på andre politikområder, herunder i forhold til ligestilling, hvor partiet synes at indtage en dobbeltposition.

På den ene side hylder De Progressive nemlig feminismen, mens partiet på den anden side hævder at være modstander af særbehandling.

– Vi hylder feminismen og dens dedikerede indsats for ligestilling gennem de fire seneste årtier, nu – og i fremtiden. Samtidig går vi ikke ind for positiv eller negativ særbehandling. Vi glæder os over en moderne og progressiv feminisme, der både kan rumme twerk og ligeløn, skriver De Progressive på partiets hjemmeside.

Et paradoks?

De fleste feminister støtter særbehandling i den ene eller anden form, for eksempel i form af programmer for flere kvinder i ledelser, i bestyrelser, i professorater, på musikscener, i film og så videre.

De Progressive er altså tilsyneladende modstandere af noget, mange andre feminister støtter, selv om partiet hævder at hylde feminismen.

Selv ser partiet dog ikke den angivelige dobbeltposition som et problem. Til Reelligestilling.dk skriver medstifter af De Progressive Kathrine Richter i et svar, at man godt kan være feminist og modstander af særbehandling på én gang.

– Feminisme handler om at styrke kvinder og det skal ikke ske på trods af andre køn, skriver hun.

– Feminisme handler om at slå fast at forældre har lige ret til barsel, og at vi ikke skal antage, at ‘det er kvindernes rolle’. Vi har brug for feminisme, for det er ikke kvindens skyld, hvis hun bliver voldtaget, og vi skal holde op med at antage at kvinder ikke er ambitiøse, bare fordi de ikke opfører sig ligesom mænd, uddyber Richter og afslutter:

– Feminisme handler om at bryde stereotypiske kønsroller og det handler ikke om positiv eller negativ særbehandling, men om lige behandling.

Kathrine Richter er en af tre stiftere af De Progressive. De to øvrige er Gorm Bloch og Frederik Nelsson. Partiet er netop gået i gang med at indsamle de 20.000 underskrifter, det kræver at blive opstillingsberettiget til folketingsvalg i Danmark. Du kan læses mere om De Progressive på partiets hjemmeside.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview