27. juli, 2024

SF bekræfter: Kvindelige medlemmer har en fordel

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, på Folkemødet i Allinge på Bornholm i 2019. Billede: Wikimedia Commons, News Øresund – Johan Wessman.

Mandlige medlemmer af SF diskrimineres, når der skal tildeles poster, anerkender SF’s næstformand, Lise Müller.

I en ny KVINFO-rapport om seksuel chikane og forskelsbehandling i SF fortæller beretter flere mandlige medlemmer af partiet om en diskriminationskultur i partiet.

Køn sættes over kompetencer, fortæller de mandlige SF’ere, som oplever at blive fravalgt til poster til fordel for mindre kompetente kvindelige medlemmer.

»I denne spørgeskemaundersøgelses kommentarfelter tegner der sig et tydeligt mønster af, at mandlige respondenter har den oplevelse, at kvinder har en fordel i kampen om poster, fordi de er kvinder, hvorfor mændene bliver udsat for forskelsbehandling på grund af deres køn. En tendens, der fremgår, er oplevelsen af, at kompetente mandlige kandidater i partiet bliver fravalgt til fordel for mindre kvalificerede unge kvinder,« hedder det i rapporten.

Det er klart, at flere mænd får et nej

Nu bekræfter SF’s næstformand de mandlige medlemmers erfaringer.

Det sker i et interview i Berlingske.

SF har et mål om, at partiets opstillingslister skal bestå af mindst 40 procent kvinder, og det er årsagen til, at mændene bliver fravalgt, forklarer næstformand Lise Müller til avisen.

– Hvis vi skal opfylde målsætningen om 40 procent, og vi skal finde kompetente kvinder, der kan opfylde den målsætning, så er det klart, at der er flere mænd, der får et nej, siger hun.

Mændene frasorteres altså, fordi der er flere mænd end kvinder i SF, der gerne vil arbejde med politik. Den enkelte mands muligheder bliver mindre end den enkelte kvindes, fordi målet om lighed mellem grupperne »mænd« og »kvinder« skal indfries.

– Hvis vi ikke kæmpede mere for at få kvinderne på opstillingslisterne, så ville resultatet være, at der ville være langt flere mænd på listerne. Er det lighed? spørger Lise Müller retorisk og tilføjer:

– Det bedste ville være, hvis alle havde den samme lyst til at stille op og samme tiltro til egne kompetencer. Men sådan er det ikke. Mænd er i højere grad villige til at stille op.

Ingen kvinde er forfremmet på grund af sit køn

Sidst i artiklen siger næstformanden, at ingen kvinde nogensinde er kommer foran i køen i SF på grund af sit køn. Det sker, da Berlingske stiller spørgsmålet: Har SF nogensinde forfremmet en kvinde på baggrund af hendes køn?

Hertil svarer Lise Müller »nej«.

Et svar, som ikke umiddelbart hænger sammen med Lise Müllers øvrige udtalelser. Når mænd får et nej på grund af et måltal, og kvinder forfremmes i stedet, så er disse kvinder blevet forfremmet på grund af deres køn.

En pointe, KVINFO-direktør Henriette Laursen modsat Lise Müller anerkender over for Berlingske.

– Mange oplever, at ens kvalifikationer bliver tilsidesat, og ens køn får forrang. Det er den negative side ved kvotering, siger hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview