27. juli, 2024

Snart skal vi tale om ‘mandlige mødre’: Britiske læger vil gøre det muligt for mænd at føde

Skal personer, der er født som drenge, men identificerer sig som kvinder, tilbydes livmodertransplantationer, der gør dem i stand til at føde? Ja, mener britiske læger. Billede. Arkivfotos.

Transkønnede, der er født som drenge, skal tilbydes livmodertransplantationer, så de får mulighed for at føde deres egne børn, mener britiske læger.

Personer, der identificerer sig som kvinder, men er født som drenge, bør fremover have mulighed for på skatteydernes regning at få indopereret en livmoder, så de kan føde deres egne børn.

Det mener førende læger fra det offentligt støttede National Health Service, NHS, og idéen støttes af flere etiske eksperter.

Det fortæller Daily Mail.

Med inspiration fra Sverige

I Sverige er fem babyer siden 2014 blevet født af kvinder med donorlivmødre, og det er de positive svenske erfaringer, der har fået debatten om ‘mandlige mødre’ til at blusse op i Storbritannien.

Gynækolog ved NHS’ fertilitetsinstitut i Wales Arianna D’Angelo ser ifølge Daily Mail intet etisk problem ved, at transkønnede, der er født som drenge, tilbydes livmodertransplantationer.

– Vi har allerede fertilitetsbevarelse for transkønnede, så de har mulighed for at få deres genetisk eget barn, siger hun

Et synspunkt, der bakkes op af Francoise Shelfield, der underviser på University College.

– Jeg ser ingen synderlig forskellen mellem det og faktisk at føde deres eget barn, siger hun.

Kolliderer med meningen af kvindelighed

Det er dog ikke alle, der støtter idéen om, at transkønnede mænd skal tilbydes muligheden for at føde deres egne børn.

Blandt kritikerne er kvinderettighedsforkæmper Laura Perrins, der mener, at idéen er et angreb på kvinders rettigheder.

– De fleste skatteydere vil ikke mene, at det er en god anvendes af ressourcerne. Det rejser dybtgående etiske og moralske spørgsmål, som vil have indflydelse på kvinders rettigheder, siger hun.

– Det kolliderer med meningen af moderskab og kvindelighed, tilføjer Laura Perrins.

Handler om livsstil

En anden modstander af idéen er den britiske feminist og journalist, Julie Bindel, der er kendt for i et interview at have sagt, at alle mænd bør låses inde i lejre. Hun har desuden i årevis været på kant med dele af den britiske feministbevægelse på grund af sit syn på transkønnede.

– Dem, der er født som hankøn, og som gives kvindelige hormoner og gennemgår operationer for at se kvindelige ud, vil aldrig blive kvinder, siger hun til Daily Mail.

– Trans-kvinder [personer, der identificerer sig som kvinder, men er født som mænd, red.], der kæmper for livmodertransplantationer på NHS drives af en lyst til at opleve fødsler, fordi det opfattes som en autentisk kvindelig oplevelse, fortsætter Julie Bindel.

– Men det handler ikke om transkønnedes rettigheder – det handler om en fordrejet opfattelse af, hvad ‘en rigtige kvinde’ er, fortsætter hun.

Julie Bindel afslutter sin kommentar med en hilsen til de feminister, der mener, at det ikke er et menneskes biologiske køn, der afgør, om det er en mand eller en kvinde.

– Lad os gøre det klart: Dette er et livsstilsvalg, ikke et sundhedsproblem. Og ærlig talt er jeg ikke sikker på, at mænd vil blive gode mødre, siger hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview