21. november, 2024

Hans Bonde om nyt SDU-tiltag: Uendelig primitivt med disse fordomme om, at kvinder overses

Syddansk Universitet vil med ny ligestillingsenhed øge antallet af kvindelige professorer. En idé, professor Hans Bonde ikke forstår, da intet tyder på, at kvindelige professorkandidater diskrimineres. Billede: Pressefoto, Hans Bonde/Wikimedia Commons, fotograf: S.Juhl.

Syddansk Universitets nye Gender Equality Team, der skal sikre, at kvindelige professorkandidater ikke overses, er baseret på fordomme, mener professoren.

Opdateret 10/1/2017, 00:57.

En ny enhed på Syddansk Universitet (SDU) med navnet Gender Equality Team, eller blot GET-SDU, skal sætte fokus på ligestilling og øge andelen af kvindelige professorer på universitetet.

Det fortæller Fyens.dk.

Enheden skal blandt andet være til stede som »en flue på væggen« under jobsamtaler og se på, om der er ord i jobopslagene, der appellerer mere til mænd end kvinder.

– Der er retningslinjer nedfældet på papir for den slags, men vi ved ikke, hvad der sker i praksis. Derfor skal vi ud og være fluen på væggen. Vi skal se, hvad der står i opslaget, hvordan de snakker med ansøgerne, og om begge køn kommer til samtale samme dag. Det er vigtigt, fordi forskning viser, at man kan komme til ubevidst at forskelsbehandle, siger Maria Dockweiler, der er konsulent i enheden, til Fyens.dk.

– »Unconscious bias« kaldes det i videnskabens verden. Ubevidste favoriseringer, som vi kan identificere og arbejde med. Det kan være små beslutninger i flere led, der lagt sammen ender med en favorisering i en bestemt retning, tilføjer hun.

Det er mandlige ansøgere til professorater, der diskrimineres

Screenshot fra rapporten ‘Anbefalinger fra Taskforcen for Flere Kvinder i Forskning’, side 25.

Intet tyder imidlertid på, at kvindelige professorkandidater diskrimineres. Tværtimod tyder forskning på, at det modsatte er tilfældet.

Det fremgår blandt andet af rapporten ‘Anbefalinger fra Taskforcen for Flere Kvinder i Forskning‘, som blev fremlagt i 2015 af ‘Taskforcen for flere kvinder i forskning’.

Ifølge rapporten har kvindelige ansøgere til professorater en succesrate på 24 procent, mens mandlige ansøgeres succesrate blot er 17 procent, og det bemærkes i rapporten, at forskellen er signifikant.

Baseret på fordomme

Fra sit kontor på Københavns Universitet byder professor Hans Bonde derfor heller ikke SDU’s nye Gender Equality Team velkommen.

Til Reelligestilling.dk siger han, at SDU holder sig inden for lovens rammer, men at tiltaget er baseret på fordomme.

– Umiddelbart kan jeg ikke se, at de er i gang med at gøre noget ulovligt, understreger Hans Bonde.

– Til gengæld virker det uendelig primitivt med disse fordomme om, at kvinder overses og forfordeles uden ringeste forskningsbelæg. Alt tyder jo på det modsatte, tilføjer han.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview