27. juli, 2024

20.000 transaktivister kræver undskyldning fra BBC

Mere end 20.000 transaktivister raser over BBC-artikel om lesbiske kvinders udfordringer med transkvinder. Artiklen bør ændres, og BBC bør sige undskyld, mener de. På billedet ses BBC i London i 2012. Billede. Flickr, Ben Sutherland.

BBC bør ikke fortælle, at lesbiske kvinder presses til sex af transkvinder, lyder kritikken.

I en BBC-artikel bragt i denne uge fortæller flere lesbiske kvinder, at de er blevet truet til sex af transkvinder, altså biologiske mænd, der identificerer sig som kvinder.

De lesbiske kvinder beretter, at de forventes at »omvende« sig selv, så de bliver i stand til at have sex med transkvinder, og at det fører til stærkt negative reaktioner, hvis de ikke vil eller kan.

Problemet er, fortæller de lesbiske kvinder, at de ikke tænder på personer med en penis. Heller ikke, selv om disse personer identificerer sig som kvinder.

Men siger de lesbiske kvinder det, stemples de som »transfobiske« og udsættes for had.

De sagde, de ville kvæle mig med et bælte

– Nogle har sagt til mig, at de hellere vil dræbe mig end Hitler, fortæller 24-årige »Jennie« til BBC i artiklen. Jennie er ikke kvindens rigtige navn.

– De sagde, de ville kvæle mig med et bælte, hvis de var i et rum med mig og Hitler. Det var så bizart voldeligt, bare fordi jeg ikke vil have sex med transkvinder, uddyber hun.

En anden, »Amy«, også 24 år gammel og ligeledes under dæknavn, fortæller i artiklen til BBC, at hendes lesbiske kæreste blev vred, efter Amy afviste at have en trekant med kæresten og en transkvinde.

– Det første, hun kaldte mig, var transfob, siger Amy. Hun forklarer, at hun ikke følte sig seksuelt tiltrukket af personen. Ligesom hun ikke føler sig tiltrukket af andre transkvinder.

– Jeg kan høre deres mandlige stemmer. Jeg kan se deres mandlige kæber. Jeg ved, at der under deres tøj findes mandlige genitalier. Det er fysiske realiteter, jeg, som en kvinde, der kan lide kvinder, bare ikke kan se bort fra, siger hun.

Sig undskyld, BBC!

Artiklen, som har overskriften ‘We’re being pressured into sex by some trans women’, er ikke faldet i god jord blandt britiske transaktivister, der ønsker artiklen ændret og forlanger en undskyldning fra BBC.

Mere end 20.000 har i skrivende stund skrevet under på aktivisternes åbne brev.

Det er organisationen ‘Trans Activism UK’, der står bag brevet, hvori de blandt andet beskylder BBC for at overdrive omfanget af problemet.

BBC tegner et billede af, at transkvinder generelt presser lesbiske kvinder til sex, og sådan forholder det sig ikke, mener organisationen, som advarer om, at artiklen er »farlig« for transkønnede, fordi den bidrager til udbredelsen af transfobi i samfundet.

Penis og dyb stemme gør ikke en transkvinde til en mand

I forhold til de lesbiske kvinders udfordringer påpeger Trans Activism UK, at man godt kan sige nej til sex med transkvinder uden at være transfobisk.

– Hvis en person er en transkvinde, er du ikke pålagt at føle dig tiltrukket af hende, at have sex med hende eller at være sammen med hende på nogen måde. Du er ikke pålagt at føle dig tiltrukket af træk som »en dyb stemme« eller »et stærkt kæbeparti«. Hvis en transkvinde har en penis, er du ikke pålagt at have sex med hende eller at interagere med hendes kønsdele på nogen måde, uanset om du er tiltrukket af kvinder eller ej, skriver organisationen i det åbne brev.

– Men vedvarende at hævde, at disse træk betyder, at transkvinden faktisk er en mand, er transfobi, for i Storbritannien er hun anerkendt som en kvinde, fortsætter Trans Activism UK.

– En transkvinde med en dyb stemme, et stærkt kæbeparti og en penis, du ikke har lyst til at have sex med, er ikke en mand. Hun er en kvinde, du ikke føler dig tiltrukket af, fastslår Trans Activism UK.

BBC har foreløbig afvist at ændre eller undskylde for artiklen.

– Det er vigtigt, at journalistik ser på problemstillinger – også hvor der er stærke positioner. BBC er her for at sikre debat og for at sikre, at en bred vifte af stemmer bliver hørt, siger en talsmand for det britiske nationalmedie.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview