27. juli, 2024

Altinget kritiseres for rent mandepanel

Altinget har sammensat et panel, der blandt andet skal diskutere Facebooks betydning for demokratiet. Panelets ni deltagere er alle mænd, og det kritiseres af flere. Billede: Arkivfoto.
Altinget har sammensat et panel, der blandt andet skal diskutere Facebooks betydning for demokratiet. Panelets ni deltagere er alle mænd, og det kritiseres af flere. Billede: Arkivfoto.

– Hvad gik der galt for jer? 0 kvinder?, skriver Sofie Carsten Nielsen (R) på Twitter om Altingets nye debatpanel, hvis ni deltagere alle er mænd. Panelet skal diskutere Facebooks rolle i det danske mediebillede.

Er Facebooks rolle i mediebilledet god eller dårlig for demokratiet, har Facebook fået for stor magt, og hvad kan eller bør man i så fald gøre ved det?

Spørgsmål som dem vil Altinget i de kommende uger stille til et nyt debatpanel, som skal gøre Altingets læsere klogere på Facebooks betydning anno 2016.

Panelet har ni deltagere og ser ud som følger:

  • Lars Werge
    Formand for Dansk Journalistforbund
  • Ebbe Dal
    Direktør i Danske Medier
  • Ulrik Haagerup
    Nyhedsdirektør i Danmarks Radio
  • Nikolai Thyssen
    Stifter og digital redaktør hos Føljeton
  • Vincent Hendricks
    Forfatter og professor i filosofi ved Københavns Universitet
  • Robin Juel Johansen
    SoMe-ansvarlig hos Aller Media
  • Thomas Bigum
    SoMe-ekspert og partner hos bigum.co
  • Oliver Riel
    Medstifter af Alternativets nye digitale medie Altivisten
  • Morten Løkkegaard (V)
    Medlem af Europaparlamentet

Ingen kvinder

Som det fremgår er der tale om erfarne kræfter, men ingen af panelets deltagere er kvinder, og det er faldet flere for brystet.

– Hvad gik der galt for jer? 0 kvinder?, skriver Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen på Twitter.

Et spørgsmål, Sofie Carsten Nielsen ikke står alene med.

Også socialdemokraten Gunvor Wibroe, der er byrådsmedlem på Frederiksberg, undrer sig over kønsfordelingen.

– Hej Altingetdk, hvorfor er der ingen kvinder med i jeres Facebook-panel?, skriver Wibroe, ligeledes på Twitter.

Et manel?

I forlængelse af diskussionen om den skæve kønsfordeling skriver featurejournalist på Berlingske Line Holm, at der er tale om et »mansplainel«, mens Head of Social hos Aller, Freja Eilertzen, spørger, om »manel« ikke er et bedre forslag.

Altinget vil gøre det bedre fremover

I et svar til sine kritikere understreger Altinget, at både mænd og kvinder er velkomne i debatten, og at mediet vil gøre det bedre i fremtiden.

– Tak for respons på vores Facebook-panel. Det vil vi gøre bedre fremover. Både M/K er altid velkomne i debatten. Send til debat@altinget.dk, skriver mediet på Twitter.

Flere opfordrer Altinget til med det samme at lave tilføjelser til det nye panel. Altinget fastholder dog foreløbig, at ændringerne først vil ske fremadrettet.

Altinget påpeger desuden, at deltagerne ikke er valgt på grund af deres køn, og at de sidder i spidsen for deres respektive organisationer.

– Her har vi ikke haft fokus på køn, og mænd er i top af de organisationer, som er spurgt. Det giver et skævt panel, skriver Anders Jerking, redaktionschef på Altinget.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview