Sexchikane mod au pair-piger hænger sammen med den skæve magtrelation mellem værtsfamilier og au pairer, siger formand for FOA, Dennis Kristensen.
Opdateret 27/9-2016, 17.02.
Formand for FOA, Dennis Kristensen, udtalte lørdag i en TV2-artikel om sexchikane mod au pair-piger, at det for nogle kan være »for stor en fristelse at have en ung pige boende nede i kælderen på den måde«.
Læs også: Dennis Kristensen om au pair-piger: For stor en fristelse for nogle
Udtalelsen blev efterfølgende af nogle udlagt som en bortforklaring af de typisk mandlige krænkeres ansvar.
– Kvinderne får tildelt ansvaret for overgrebene, når Dennis Kristensen siger at mændene simpelthen fristes, skrev eksempelvis den feministiske aktivist Sarah Elizabeth Daley på sin Facebook-side, En Feminists Bekendelser, i et opslag om artiklen.
Men sådan var udtalelsen ikke ment, fastslår Dennis Kristensen, som Reelligestilling.dk har talt med.
– Det, jeg siger i den sætning, er, at når man er i den situation, at man er herre over, hvorvidt den pågældende kan blive i landet eller ikke kan blive i landet – fordi man kan opsige kontrakten, og så ryger opholdstilladelsen, hvis ikke den pågældende har skaffet sig en kontrakt inden for en måned – så er man i en situation, som er helt anderledes end den, man ellers er i, forklarer FOA-formanden.
– Når man for eksempel synes, at man vil gå nøgen gennem huset, eller man vil ind og stå at kigge ind i badet, eller når ens store søn onanerer i au pairens undertøj, så er det noget, man ikke ville gøre i andre situationer. Man ville ikke gå nøgen gennem kontoret inde på arbejdet for at prøve at få en seksuel kontakt med den yngste kontorelev. Man ville heller ikke tillade sin søn at gøre det, hvor andre havde mulighed for at vide det, uddyber han.
– Det, der i mine øjne er kernen – og det er også det, der er kernen i sætningen, der slutter med »på den måde« – det er, at man har en helt urimelig magtsituation over for au pairen af den indlysende årsag, at man får tildelt opholdstilladelsen som familie og ikke som au pair, og det betyder, at smider man au pairen ud, så følger opholdstilladelsen ikke med hende eller ham, så ophører den, påpeger han.
– Nogle har udlagt det, som om det har med mænds sexdrift at gøre, og jeg ved ikke hvad. Det har jeg overhovedet ikke forholdt mig til. Og det ville heller aldrig være nogen undskyldning, understreger han.
Dennis Kristensens svar er en del af et længere interview om emnet, som vil blive bragt i sin helhed i en artikel onsdag (se link længere nede på denne side). Du kan dog allerede nu høre en bid af interviewet her.
Relaterede artikler
Dennis Kristensen om au pair-piger: For stor en fristelse for nogle