100 procent af centrets medarbejdere er kvinder.
Et nyt center for køn og diversitet har set dagens lys på SDU (Syddansk Universitet).
Centret, der lyder navnet Center for Køn og Diversitet, er ifølge SDU’s hjemmeside »en platform for forskning, undervisning og formidling, der med et kulturanalytisk udgangspunkt forholder sig til aktuelle problemstillinger relateret til køn og diversitet.«
Det nystartede center præsenteres om to uger ved en onlinekonference, som markerer den officielle åbning af centret.
Hvorfor mangler der kvinder på musikfestivaler?
Ifølge SDU’s hjemmeside skal Center for Køn og Diversitet blandet andet forklare, hvorfor der er færre kvinder på scenerne til musikfestivaller, og søge at finde løsninger, der kan forandre virkeligheden.
»Hvorfor bliver så få danske kvinder iværksættere? Hvordan kan viden om køn og kultur bidrage med nye vinkler på problemer i ghettoer og deres rolle i velfærdssamfundet? Hvordan påvirkes mænds forestillinger om maskulinitet af alvorlig sygdom? Og hvorfor mangler der fortsat kvinder på scenerne til festivaler og store koncerter efter årelange debatter om skæv kønsbalance i musikbranchen? Det er blot et lille udpluk af de temaer, som det nye Center for Køn og Diversitet på SDU vil arbejde med og ikke mindst søge at finde løsninger på,« skriver SDU.
Det skal ske gennem tværfaglighed og samarbejde med andre institutioner, forklarer universitetet.
»Forskningscentret vil gennem tværfaglig forskning og samarbejder med biblioteker, kulturinstitutioner, uddannelsesinstitutioner og andre samfundsaktører bidrage med viden om og løsninger på nogle af de problematikker, som det har vist sig vanskelige at håndtere, når det kommer til spørgsmål om køn, diversitet og ligestilling,« lyder det.
100 procent kvindelige medarbejdere
Når Center for Køn og Diversitet skal instruere andre i, hvordan de opnår lige kønsfordelinger, kommer det næppe til at ske på grundlag af centrets egne erfaringer.
Center for Køn og Diversitet har nemlig ikke blot en skæv kønsfordeling. Centret har så skæv en kønsfordeling, som det overhovedet er muligt at have, idet 100 procent af centrets medarbejdere er kvinder.
Meget bedre ser det ikke ud i Center for Køn og Diversitets styregruppe, hvor der er blevet plads til en enkelt mand, ligesom det er tilfældet i centrets referencegruppe, som i øvrigt blandt andre tæller KVINFO-direktør Henriette Laursen.
Center for Kønsforskning består af fem medarbejdere, mens styregruppen er på fire personer. Referencegrupper er lidt større og har otte medlemmer. Af de i alt 17 personer, der har med centret at gøre, er to mænd. Det er lige så mange, som der er medarbejdere på centret, der hedder Anne.
Lægger man medarbejderne, styregruppen og referencegruppen sammen er kønsfordelingen på Center for Køn og Diversitet 88 procent kvinder og 12 procent mænd. Det er skævere end fordelingen af kvinder og mænd i livemusikbranchen, hvis hyppigt kritiserede kønsfordeling ifølge undersøgelsen ‘Diversitet i i musikbranchen’ ligger omkring 80/20.
Dermed synes Center for Køn og Diversitet at have et oplagt sted at starte, når det skal »bidrage med viden om og løsninger på nogle af de problematikker, som det har vist sig vanskelige at håndtere, når det kommer til spørgsmål om køn, diversitet og ligestilling«: hos sig selv.