Debat

Er det ligestilling?

For feminister handler ligestilling om særrettigheder til kvinder. For os handler ligestilling om, at mennesker stilles lige uanset køn. 94% af børnetilskuddene i Danmark udbetales til kvinder. Vi spørger: Er det ligestilling?

Mens feministerne fortsat har svært ved at henvise til en eneste overenskomst, der dokumenterer deres påstand om, at kvinder lønnes lavere end mænd, har vi ikke svært ved at finde tal, der dokumenterer, at kvinder stilles bedre end mænd i forhold til statens omfordeling af skatteindtægterne.

94% af børnetilskuddene går til kvinder

Børnetilskud er en ydelse, der primært gives til enlige forsørgere. Ydelsen er på 1.319 kroner i kvartalet og er skattefri. Har man flere børn, kan man få ekstra børnetilskud på 1.345 kroner i kvartalet oven i det almindelige børnetilskud. Har man tvillinger, trillinger, firlinger etc., gælder særlige regler om yderligere tilskud. En enlig forsøger med to børn får hvert år 10.656 kroner skattefrit i børnetilskud og ekstra børnetilskud.

Børnetilskuddet omfordeler penge fra barnløse til personer med børn, da det er et ekstra tilskud, man kun har ret til, hvis man har børn. Men børnetilskuddet omfordeler samtidig fra mænd til kvinder, da ikke mindre end 94% af modtagerne af børnetilskud er kvinder, mens kun 6% er mænd.

I praksis er børnetilskuddet derfor tæt på at være en ekstraskat for mænd – en slags dummebøde for at være født med de forkerte kønsorganer.

Stop kønsbestemt statslig omfordeling

Reelligestilling.dk mener, at ligestilling også handler om økonomi. Statens opgave bør være at sikre, at alle uanset køn stilles lige. Det gør staten ikke, når den omfordeler penge fra mænd til kvinder.

Skævheden i udbetalingen af børnetilskud er kun en af mange ordninger, som bør granskes nøje og renses for kønsbestemte skævheder. Det gælder, uanset om skævheden favoriserer kvinder eller mænd. For reel ligestilling handler om at alle stilles lige uanset køn.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

3 thoughts on “Er det ligestilling?

 • Det her, synes jeg, er en ommer.

  Der er ifølge Danmarks statestik, 148 945 enlige kvinder, og 32 883 enlige mænd i Danmark.

  Dvs. at langt størstedelen af de kvinder der modtager børnetilskud er enten gift eller i et forhold med en mand, som man må forvente ofte også ville være med til at forsørge barnet, hvis ikke kvinden modtog tilskud.

  Derudover synes jeg det er en skævvridning at påstå kvinder modtager de penge, når det i virkeligheden er barnet som skal få gavn af dem.

  Svar
  • Redaktionen

   De 148.945 og 32.883 er enlige med børn. Børnetilskuddet finansieres ikke af denne gruppe, men over skatten og dermed fortrinsvis af mænd.

   Da børnetilskud primært gives til enlige forsørgere, er det ikke korrekt, at “størstedelen af de kvinder, der modtager børnetilskud er enten gift eller i forhold med en mand”.

   Du har ret i, at pengene er tiltænkt barnet. Men det forklarer ikke, hvorfor det er skatteyderne og ikke moderen eller faderen selv, der skal finansiere sit barn.

   Børnetilskuddet omfordeler primært fra mænd til enlige kvinder med børn. Det kan der være argumenter for og imod, men at det er sådan står ikke til diskussion.

   Svar
   • Ja mente selvølgelig enlige fædre/-mødre.

    hvis støtten primært går til enlige forsørgere har vi et matematisk problem. Ud af de 675 414 kvinder der modtager børnetilskuddet er kun 148 945 enlige mødre, dvs. 526 469 af de mødre der modtager børnetilskud, ikke er enlige, det går simpelthen ikke op.

    Det er korrekt at mænd i gennemsnit betaler mere i skat end kvinder, og det er korrekt at kvinder står til at modtage dem, men med det overstående regnestykke i baghovedet synes jeg det i så fald er et spørgsmål om socialistisk eller liberal økonomi-politik omkring børnetilskud, frem for et spørgsmål om at mænd’s penge bliver omfordelt til kvinder.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *