25. oktober, 2024

Er det ligestilling?

For feminister handler ligestilling om særrettigheder til kvinder. For os handler ligestilling om, at mennesker stilles lige uanset køn. 94% af børnetilskuddene i Danmark udbetales til kvinder. Vi spørger: Er det ligestilling?

Mens feministerne fortsat har svært ved at henvise til en eneste overenskomst, der dokumenterer deres påstand om, at kvinder lønnes lavere end mænd, har vi ikke svært ved at finde tal, der dokumenterer, at kvinder stilles bedre end mænd i forhold til statens omfordeling af skatteindtægterne.

94% af børnetilskuddene går til kvinder

Børnetilskud er en ydelse, der primært gives til enlige forsørgere. Ydelsen er på 1.319 kroner i kvartalet og er skattefri. Har man flere børn, kan man få ekstra børnetilskud på 1.345 kroner i kvartalet oven i det almindelige børnetilskud. Har man tvillinger, trillinger, firlinger etc., gælder særlige regler om yderligere tilskud. En enlig forsøger med to børn får hvert år 10.656 kroner skattefrit i børnetilskud og ekstra børnetilskud.

Børnetilskuddet omfordeler penge fra barnløse til personer med børn, da det er et ekstra tilskud, man kun har ret til, hvis man har børn. Men børnetilskuddet omfordeler samtidig fra mænd til kvinder, da ikke mindre end 94% af modtagerne af børnetilskud er kvinder, mens kun 6% er mænd.

I praksis er børnetilskuddet derfor tæt på at være en ekstraskat for mænd – en slags dummebøde for at være født med de forkerte kønsorganer.

Stop kønsbestemt statslig omfordeling

Reelligestilling.dk mener, at ligestilling også handler om økonomi. Statens opgave bør være at sikre, at alle uanset køn stilles lige. Det gør staten ikke, når den omfordeler penge fra mænd til kvinder.

Skævheden i udbetalingen af børnetilskud er kun en af mange ordninger, som bør granskes nøje og renses for kønsbestemte skævheder. Det gælder, uanset om skævheden favoriserer kvinder eller mænd. For reel ligestilling handler om at alle stilles lige uanset køn.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview