Kommentar

#erdetsexisme, at Christiansborg ikke hedder Margrethesborg?

Margrethesborg

Hvis vejnavne undertrykker kvinder, gør borgnavne som Christiansborg så også? Og hvad med kager? Fem relevante spørgsmål under overskriften: #erdetsexisme.

Dagen store samtaleemne er en artikel på Metroxpress, som problematiserer, at de fleste veje i København og Århus har ‘mandenavne’. Et problem, forkvinde for Selskab for Ligestilling, Ulrik Frost tager alvorligt.

– Det er ikke et problem i sig selv, at en vej er opkaldt efter en mand, men det betyder noget i det store billede. Tallene er et bevis på, at vi historisk set har vægtet mænd højere end kvinder, siger han til avisen.

Frost opfodrer ifølge Metroxpress de to kommuner til at gøre noget ved skævheden. En holdning, der møder forståelse hos Morten Kabell, Teknik- og Miljøborgmester og formand i Vejnavnenævnet, der står for at navngive vejene i hovedstaden.

– Et bykort fyldt med mandenavne udtrykker, at det kun er mænd, der er noget værd. Det er forrykt og oldnordisk tankegang, som vi gerne vil gøre op med, siger han til Metroxpress.

#erdetsexisme

Se, nu vil jeg jo gerne bidrage konstruktivt til debatten. Derfor har jeg udformet følgende liste med potentielt sexistiske navne. For at følge med tidens trend er de alle udformet som mundrette tweets med hashtagget #erdetsexisme. Lidt med på noderne har man jo lov til at være.

[bctt tweet=”#erdetsexisme, at Christiansborg ikke hedder Margrethesborg?” via=”no”]

[bctt tweet=”#erdetsexisme, at Kongens Nytorv ikke hedder Dronningens Nytorv?”]

[bctt tweet=”#erdetsexisme, at der findes en Kajkage, men ikke en Andreakage?”]

[bctt tweet=”#erdetsexisme, at man kan se fjernsyn på et Philips, men ikke et Philipas?”]

Og til sidst, og her må markedsføringsafdelingen hos Carlsberg – der gerne vil have flere kvinder til at drikke øl – gerne sende mig et passende beløb for den hermed fremsatte ide om at trykke det på hver anden etiket i en periode:

[bctt tweet=”#erdetsexisme, at Carlsberg ikke hedder Carlasberg?”]

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

3 thoughts on “#erdetsexisme, at Christiansborg ikke hedder Margrethesborg?

 • Tænk også på, hvor mange landsbynavne der burde ændres. De henviser jo næsten hele vejen igennem til mandsnavne:

  Ebberød, Erikstrup, Eskilstrup, Gundestrup, Herlufmagle, Jonstrup, Karleby (men hvor er PIgeby?), Munkerup (men hvor er Nonnerup?), Nielstrup, Olstrup,Pederstrup, Svenstrup, Torkilstrup, Torsager, Ul(v)strup, Villerslev, Ågerup.

  Omtrent de eneste stednavne, der henviser til kvindenavne, ender på -Minde.

  Det er jo dog en frygtelig sexisme. Hvordan har kvinder kunnet leve med det i op mod tusind år ?

  Svar
 • Der er dog en undtagelse ét sted i landet, nemlig på Bornholm, hvor tre af kirkerne har kvindenavne: Bodilsker, Rutsker, og Østermarie. Det er dog stadig under 50 %, ved siden af Pedersker, Povlsker, Klemensker, Knudsker, Ibsker og Østerlars.

  Svar
 • Torben Vestergaard

  Jomfru Ane gade
  Margrethes plads
  Frejas plads
  Sifs Plads
  Hellested
  Annas Have
  Ingerslevs Boulevard

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *