Hvis vejnavne undertrykker kvinder, gør borgnavne som Christiansborg så også? Og hvad med kager? Fem relevante spørgsmål under overskriften: #erdetsexisme.
Dagen store samtaleemne er en artikel på Metroxpress, som problematiserer, at de fleste veje i København og Århus har ‘mandenavne’. Et problem, forkvinde for Selskab for Ligestilling, Ulrik Frost tager alvorligt.
– Det er ikke et problem i sig selv, at en vej er opkaldt efter en mand, men det betyder noget i det store billede. Tallene er et bevis på, at vi historisk set har vægtet mænd højere end kvinder, siger han til avisen.
Frost opfodrer ifølge Metroxpress de to kommuner til at gøre noget ved skævheden. En holdning, der møder forståelse hos Morten Kabell, Teknik- og Miljøborgmester og formand i Vejnavnenævnet, der står for at navngive vejene i hovedstaden.
– Et bykort fyldt med mandenavne udtrykker, at det kun er mænd, der er noget værd. Det er forrykt og oldnordisk tankegang, som vi gerne vil gøre op med, siger han til Metroxpress.
#erdetsexisme
Se, nu vil jeg jo gerne bidrage konstruktivt til debatten. Derfor har jeg udformet følgende liste med potentielt sexistiske navne. For at følge med tidens trend er de alle udformet som mundrette tweets med hashtagget #erdetsexisme. Lidt med på noderne har man jo lov til at være.
[bctt tweet=”#erdetsexisme, at Christiansborg ikke hedder Margrethesborg?” via=”no”]
[bctt tweet=”#erdetsexisme, at Kongens Nytorv ikke hedder Dronningens Nytorv?”]
[bctt tweet=”#erdetsexisme, at der findes en Kajkage, men ikke en Andreakage?”]
[bctt tweet=”#erdetsexisme, at man kan se fjernsyn på et Philips, men ikke et Philipas?”]
Og til sidst, og her må markedsføringsafdelingen hos Carlsberg – der gerne vil have flere kvinder til at drikke øl – gerne sende mig et passende beløb for den hermed fremsatte ide om at trykke det på hver anden etiket i en periode:
[bctt tweet=”#erdetsexisme, at Carlsberg ikke hedder Carlasberg?”]