6. november, 2024

Hvad med resten af regnestykket, Metroxpress?

Mænd har brug for mere energi end kvinder, og det koster på husholdningsbudgettet. Billede: Arkivfoto.
Mænd har brug for mere energi end kvinder, og det koster på husholdningsbudgettet. Billede: Arkivfoto.

Metroxpress fortæller, at kvinder har udgifter, mænd ikke har. Men avisen fortæller ikke, at det samlet set er dyrere at være mand end kvinde.

I en serie af artikler sætter Metroxpress fokus på, at kvinder betaler mere end mænd for nogle varer, fx barberskrabere, samt at kvinder har udgifter, mænd ikke har, fx til sundheds- og hygiejneprodukter – noget avisen omtaler som »tamponskat«.

Metroxpress har i forbindelse med artikelserien talt med flere politikere om kvinders ekstraudgifter til sundheds- og hygiejneprodukter, og flere af dem, blandt andre Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er positive over for ideen om at fjerne moms på eksempelvis bind og tamponer.

– Det er en rigtig god idé. Vi har allerede et forslag om, at der skal momsfritagelse på økologiske og sunde varer. Så tanken er ikke fremmed for os. Det vil vi gerne kigge på, siger Skipper til avisen.

Metroxpress har også talt med interesseorganisationerne Sex & Samfund, Dansk Kvindesamfund og Kvinderådet, og de bakker enstemmigt op om forslaget.

– I forvejen tjener kvinder mindre end mænd, og når man sætter en afgift som moms på de fysiske udgifter, der er ved at være kvinder – som menstruationsprodukter – straffer man kvinder, siger forkvinde i Kvinderådet, Nanna Højlund.

Kvinder har ekstraudgifter til sundheds- og hygiejneprodukter

Der er ingen tvivl om, at sundheds- og hygiejneprodukter medfører en omkostning for kvinder, som mænd ikke har.

Ifølge Danmarks Statistik, som Metroxpress henviser til,

Mænd har ekstraudgifter til energi

Men der er tilsvarende ingen tvivl om, at mænd har udgifter, som kvinder ikke har. Det gælder ikke mindst, når man ser på mænd og kvinders energibehov.

En gennemsnitlig mand har behov for omkring 25% mere energi end en gennemsnitlig kvinde, som det fremgår af denne opgørelse fra Sundhedsguiden.dk:

Kilde: Sundhedsguiden.dk
Kilde: Sundhedsguiden.dk/Fødevarestyrelsen

Det betyder, at når en kvinde kan nøjes med fire madvarer, skal en mand købe fem for at opnå den samme effekt. Fire æbler, fem æbler. Fire skiver brød, fem skiver brød. 400 gram oksekød, 500 gram oksekød.

Det samlede regnestykke

Over tid fører det højere energibehov til en væsentlig merudgift for mænd. En merudgift, som ikke bare går op med, men langt overgår, kvinders udgifter til sundheds- og hygiejneprodukter.

Det fremgår af CASA-undersøgelsen Hvad koster det at leve? – standardbudget for familier fra 2002.

Undersøgelsen viser, at det er 476 kroner dyrere om måneden at være mand end kvinde, vel at mærke når kvinders ekstraudgifter til sundheds- og hygiejneprodukter er medregnet.

På årsbasis betyder det, at mænd betaler 5.712 kroner mere om året end kvinder på grund af de medfødte fysiske udgifter, der er ved at være mand*.

Kilde: Hvad koster det at leve - standardbudget for familie, CASA, 2002.
Kilde: Hvad koster det at leve? – standardbudget for familier, CASA, 2002.

*Eller gjorde i 2002 – i dag er ekstraomkostningerne ved at være mand givetvis som følge af prisudviklingen endnu højere i kroner og ører.

Intet svar fra Pernille Skipper

Jeg skrev tidligere i dag til Pernille Skipper for at spørge hende, hvordan hun ser på ekstraomkostningerne ved at være mand.

Jeg spurgte hende blandt andet, om hun ville støtte indførelsen af et ‘mandefradrag’ for at kompensere mænd for deres medfødte merudgifter.

Jeg spurgte hende også, hvad hun mente om at hæve overførselsindkomster som SU og kontanthjælp for mænd. Som det er nu, har mandlige SU- og kontanthjælpsmodtagere på årsbasis tusindvis af kroner mindre at klare sig for end kvindelige, når de basale udgifter til sundhed, hygiejne og mad er betalt.

Desværre har Enhedslistens politiske ordfører ikke besvaret min henvendelse. Hvis Pernille Skipper vender tilbage på et senere tidspunkt, vil hendes svar blive bragt i en ny artikel.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview