19. marts, 2024

Jim Lyngvild kræves fyret for sexisme

Jim Lyngvild kræves fyret for sexisme af David Trads. Billede fra YouTube.com.

FYR DOG SEXISTEN JIM LYNGVILD!, skriver David Trads på Facebook. Men er sexisme en legitim fyringsgrund?

Journalist, debattør og tidligere chefredaktør på Information David Trads kræver i vredt opslag på Facebook designer og modekommentator Jim Lyngvild fyret efter Lyngvilds udfald mod tv-kokken Camilla Plum i Ekstra Bladet. Trads skriver blandt andet under overskriften FYR DOG SEXISTEN JIM LYNGVILD!:

Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor Ekstra Bladet kan få sig selv til at have Jim Lyngvild ansat, når han hælder denne skidtspand af sexisme ud over ‘speltfissen’ Camilla Plum på ekstrabladet.dk, fordi hun har tilladt sig at være kritisk over for valget af stegt flæsk som nationalret:

“Jeg er fløjtende ligeglad med, om du synes, at den ekskluderer nogen fra det gode, sociale samfund, fordi der er muslimer i landet. Ved du hvad? Det vil jeg sådan set skide på, fordi stegt flæsk er det mest danske, og det her hedder den danske nationalret og ikke den multietniske nationalret…Så gå ud og ælt din dej med dine patter, eller hvad du har lyst til, og lad os elske den danske flæsk.”

David Trads’ fyringskrav kommer oven på de seneste dages debat om den nylige kåring af stegt flæsk som den danske nationalret, som Camilla Plum har taget afstand fra med den begrundelse, at retten ikke kan spises af de mange indvandrere, der af religiøse årsager ikke spiser svinekød. En afstandtagen, som har fået Pia Kjærsgaard til at kalde Plum for ‘en tosset kælling’.

Minder om den svenske debat

Vi har tidligere fortalt, at radikale svenske feminister for nogle måneder siden kontaktede en kvindelig svensk journalists arbejdsplads og krævede hende fyret, fordi hun i en bog havde brugt udtrykket ‘han’ om en transkønnet. De svenske feminister førte endvidere kampagne på Twitter, hvor de truede enhver, der linkede til noget, journalisten havde skrevet, med at blive ekskluderet. Et link gult kort, to link rødt kort, lød det.

David Trads’ krav om fyring for sexisme har samme udgangspunkt som det svenske. Nogen har sagt eller skrevet noget, man indholdsmæssigt er uenig i og udtryksmæssigt ikke bryder sig om, og i stedet for at tage en dialog om uenigheden og sprogbruget kræver man modparten fyret. I stedet for at gå efter bolden – de udtalelser, man finder sexistiske – går man efter manden – hans arbejde.

Kan sexisme være en legitim fyringsgrund?

I vores jagt på en definition af sexisme kom vi for et par dage siden et skridt nærmere, da vi opdagede Irene Manteufels definition af sexisme. Manteufel slår fast, at kun kvinder kan udsættes for sexisme. Den chikane og fordomsfuldhed, mænd udsættes for, er således ikke sexisme.

Hvis Manteufels definition står til troende, bliver kravet om fyring for sexisme til et fyringskrav, som kun kan ramme dem, der udtaler sig fordomsfuldt og nedværdigende om kvinder, mens dem, der udtaler sig fordomsfuldt og nedværdigende om mænd, ikke kan kræves fyret. Sviner man kvinder til, er man sexistisk og skal fyres. Sviner man mænd til, er man ikke sexistisk og skal derfor ikke fyres.

Kravet om fyring for sexisme bliver på den måde et krav, som skævvrider den offentlige debat, fordi det legitimerer nedværdigende udtalelser om mænd på den ene side og straffer nedværdigende udtalelser om kvinder på den anden. Udtalelser, som er fyringsgrund, når de er rettet mod kvinder, er gratis, når de er rettet mod mænd.

Hvis ligestilling er handler om at stille mænd og kvinder lige, kan sexisme aldrig være en legitim fyringsgrund. Hvis mænd og kvinder skal betragtes og behandles ligeværdigt – som vi mener, de skal – kan der ikke eksistere et fyringskrav, som kun gælder for udtalelser mod den ene af de to køn.

David Trads er på afveje

David Trads’ reaktion mod Jim Lyngvild er i dette lys en overreaktion, som ikke er rimelig. Trads, der i øvrigt i sit opslag også kalder Lyngvild for ‘et dumt svin’, burde, i stedet for at kræve Lyngvild fyret, have forholdt sig til de ting, Lyngvild har sagt, og forklaret, hvorfor han mener, Lyngvild tager fejl.

I den konkrete sag kan man grine ad Trads’ krav, som næppe bliver honoreret af Lyngvilds arbejdsgiver, Ekstra Bladet. Tværtimod sætter avisen sikkert pris på den ekstra opmærksomhed, Trads skaber omkring dens indhold.

Men i det større perspektiv er der grund til andet end latter. Trads’ fyringskrav markerer en tendens, som kan ses i andre lande, hvor forkerte holdninger og ytringer kan udløse en fyreseddel. Det er en negativ udvikling, som risikerer at føre til, at kun ét sæt holdninger og udtalelser, nemlig de rigtige, eksisterer i den offentlige debat.

I stedet for at kræve andre fyret, fordi man er uenig i deres udtalelser, bør man kritisere det, de siger. Også selv om man synes, at modparten er ‘et dumt svin’.

Læs David Trads’ vrede opslag på Facebook her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview