29. marts, 2024

Piger er for meget som piger: Børnehave aflyser fastelavn

Piger-er-for-meget-som-piger-børnehave-aflyser-fastelavn
Er det et problem, at piger klæder sig ud som prinsesser, og at drenge klæder sig ud som superhelte? Foto: Arkivfoto.

»Vi har set, at børnenes kostumer har været kønsstereotypiske, og vi ønsker ikke at forstærke disse stereotyper«, siger den norske børnehaveleder om aflysningen.

Når piger klæder sig ud som prinsesser, og drenge som superhelte, så fremmer det kønsstereotyper og står i vejen for mangfoldigheden.

Det mener den norske børnehaveleder Renate Kvivesen, der som konsekvens af sin opfattelse har aflyst den årlige fastelavnsfest i børnehaven Vikåsen i Trondheim.

– Vi har set, at børnenes kostumer har været kønsstereotypiske, og vi ønsker ikke at forstærke disse stereotyper, siger børnehavelederen til Dagbladet.

Brev til forældre

Renate Kvivesen har sendt en e-mail til børnenes forældre om aflysningen. I den står der ifølge Adresseavisen blandt andet:

Ikke alle børn oplever denne dag som noget positivt. Vi oplever, at vores dages fastelavn i høj grad bygger på en kommercialisering fra butikkerne, og at de rollefigurer, børnene klæder sig ud som, er stereotype, både når det gælder fantasi og køn.

E-mailen blev sendt ud tidligere i januar.

Blandet modtagelse

Reaktionerne på aflysningen har været blandede ifølge børnehavelederen.

– Der har været forskellige holdninger til sagen. Nogle har glædet sig til fastelaven og synes, at det er trist, at det ikke bliver til noget i år. Andre synes, det er positivt, at vi tager det op og ændrer praksissen, siger Kvivesen til avisen.

Vækker international opsigt

Sagen har ikke bare vakt opsigt i Norge, men også i internationale medier, og det kommer bag på Renate Kvivesen.

– Meget mærkeligt, siger hun om opmærksomheden til Dagbladet.

– Det havde vi ikke forestillet os, men jeg synes, det er superinteressant, at vi skaber en sådan debat og engagement, uddyber hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview