Etisk Råd vil sænke aldersgrænsen for juridisk kønsskifte til 10-12 år. SF vil have den sænket til førskolealderen.
Opdateret 9/3-2021, 10:59.
Et massivt flertal i Etisk Råd vil sænke aldersgrænsen for juridisk kønsskifte til 10-12 år.
16 af rådets 17 medlemmer ønsker grænsen sænket fra de nuværende 18 år, og 14 af medlemmerne ønsker, at den lægges omkring 10-12-årsalderen.
Det fortæller Kristeligt Dagblad.
Formand bakker op om 10-12-årsgrænse
Rådets formand, Anne-Marie Axø Gerdes, mente indledningsvis, at grænsen skulle ligge ved 15 år, men ændrede opfattelse efter drøftelser i rådet.
– Jeg bevægede mig ned til 10-12 år, fordi de fleste børn i den alder – ifølge mange af de eksperter, vi har rådført os med – allerede her har en mere fast idé om deres egen kønsidentitet, siger hun til Kristeligt Dagblad.
– Samtidig er det den alder, hvor puberteten starter, og kroppen begynder at udvikle sig til enten mand eller kvinde. Ender et barn med at skulle i hormonbehandling, er det også i den alder, man typisk indleder den, tilføjer formanden.
SF: Giv børnehavebørn ret til juridisk kønsskifte
Hos SF er man ikke tilfreds med en sænkelse af alderen til 10-12 år.
Det er for sent, mener SF, der ønsker grænsen helt fjernet, så børn kan gennemføre juridisk kønsskifte allerede, mens de går i børnehave.
– Det er enormt forskelligt, hvornår man som barn eller ung bliver opmærksom på sin kønsidentitet, siger partiets ligestillingsordfører, Astrid Carøe til Kristeligt Dagblad.
– Argumenterne fra Det Etiske Råd er egentligt de samme, som vi har, men vi læner os op ad en lang række eksperter på området, som anbefaler, at man har muligheden inden skolestart, fordi det er der, man i mange tilfælde oplever et skifte, og det derfor kunne være rart at skifte sit cpr-nummer inden da, tilføjer hun.
Giv børn tid til at finde sig selv
Den eneste modstander af en sænkelse af alderen for juridisk kønsskifte i Etisk Råd er stud.theol. Morten Bangsgaard.
Han lægger i sin argumentation vægt på, at børn skal have tid til at finde sig selv, inden de tager stilling til, hvilket køn de ønsker at være.
– Børn er ekstra sårbare, og for mig er det vigtigt, at vi som samfund beskytter børnene i deres opvækst og udvikling hen imod at finde sig selv, siger han til Kristelig Dagblad.
– Den nuværende aldersgrænse på 18 år giver mulighed for, at børn kan udfordre og afprøve deres kønsidentitet, uden at det nødvendigvis skal føre til andet, end at de finder ud af, hvem de er. Den mulighed skal ikke nødvendigvis føre til en rettighed med den konsekvens, at de absolut skal tage stilling til, om de nu er dreng eller pige, eller tage ansvar for at skifte identitet, uddyber han.