25. oktober, 2024

Smukfest: Vi har inviteret Zara Larsson som popmusiker, ikke som debattør

Den svenske popstjerne Zara Larsson, der flere gange har udtalt, at hun hader mænd, spiller på Smukfest i Skanderborg den 12. august. Billede: Wikimedia, foto: Tore Sætre/screenshot, YouTube.

»Vi kan ikke hyre kunstnere efter, hvad de måtte sige i dette eller hint interview«, siger talsmand for Smukfest, Poul Martin Bonde, til Reelligestilling.dk.

Når den svenske popstjerne Zara Larsson den 12. august går på scenen ved årets udgave af Smukfest, er det som kunstner, ikke som debattør.

Det fastslår Poul Martin Bonde, der er talsmand for Smukfest, over for Reelligestilling.dk.

Hyret som popsanger

Zara Larsson har gentagne gange udtrykt had mod mænd. Blandt andet har hun sagt, at det ikke skader mænd, at hun hader dem, og at hun gerne står ved, at hun er mandehader.

Men Zara Larssons udtalelser på sociale medier og i diverse interview er ikke relevante i forhold til hendes optræden på Smukfest, lyder det meget klart fra Poul Martin Bonde.

– Har vi hyret Zara Larsson som folketaler eller som feminist? Nej, det har vi ikke. Vi har hyret hende som popsanger, siger han, da han får læst nogle af Zara Larssons udtalelser op.

– Jeg har også set Zara Larsson citeret for, at hun ikke hader mænd, tilføjer han.

Stiller ingen særlige krav

Poul Martin Bonde påpeger samtidig, at Zara Larsson ikke har krævet særbehandling af Smukfest i forbindelse med sin optræden på festivalen. Noget, som ellers potentielt kunne være et problem.

– Zara Larsson stiller ikke nogen særlige krav. Det var jo sådan nogle ting, vi ville forholde os til, siger han.

– »Jeg optræder ikke for mænd«, for eksempel. Hvis det var sådan, at nogle af vores gæster ikke var velkomne til hendes koncerter, så ville vi helt klart forholde os til det. Men sådan er det ikke, understreger han.

Et teoretisk spørgsmål

Direkte adspurgt, om kunstnere med samme slags holdninger til andre befolkningsgrupper er velkomne på Smukfest, svarer Poul Martin Bonde, at det må komme an på den konkrete situation.

Ville en kunstner, som i interview udtalte sig tilsvarende negativt om homoseksuelle, for eksempel ved at sige: »Jeg hader homoseksuelle. Homoseksuelle er dårlige mennesker«, kunne spille på Smukfest?

– Jeg synes, det er et meget teoretisk spørgsmål. Det må jo komme an på situationen. Hvad er det, man er kendt for? I mit hoved er Zara Larsson popsanger, når hun kommer herned, siger han.

– Jeg kan ikke forholde mig til alt mulig andet teoretisk i forhold til det, tilføjer han.

Handler det hele i virkeligheden om popularitet?

Et lignende svar giver talsmanden, da han afslutningsvis spørges, om sagen i virkeligheden handler om, at grænsen for, hvad kunstnere kan tillade sig at sige, hænger sammen med, hvor populære de er.

Zara Larsson sælger mange billetter, og det er klart, at det er rart at have den slags kunstnere på en festival. Er det i virkeligheden det, det drejer sig om? At det er sådan, at jo mere populær man er, desto mere kan man tillade sig at sige?

– Altså, at jo mere populær, man er, jo mere kan man sige på vores festival?

– Ja.

– Som sagt vil jeg holde fast i, at vi ikke har hyret Zara Larsson som debattør, men som popsanger. Jeg synes, det er et meget godt svar på det, siger Poul Martin Bonde.

– Det andet er en polemisk ting, du vil have mig til at forholde mig til, og det giver ikke mening, afslutter han.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview