25. oktober, 2024

Smykkefirmaet Pandora vil presse mandlige medarbejdere til at tage mere barsel

De ansatte hos smykkevirksomheden Pandora vil i fremtiden blive presset til at foretage de privatlivsvalg, virksomheden ønsker, når det handler om barsel. Billede: Pandora-butik i Hong Kong. Foto: Wikimedia Commons, Sremiaoni.

Feministiske workshops og direkte opfordringer skal påvirke familiernes valg. Kønsforsker Karen Sjørup jubler og kalder initiativet »en strålende idé«.

Hvis du er mand og gerne vil arbejde for en virksomhed, der respekterer forskellen mellem arbejdsliv og privatliv, er det næppe smykkefirmaet Pandora, du skal søge ansættelse hos.

For hos Pandora vil de mandlige medarbejdere i fremtiden blive udsat for et vedvarende pres, der skal få dem til at ændre adfærd i forhold til barsel.

Det fortæller Berlingske Business.

Normbearbejdende foranstaltninger

Pandora ønsker, at de mandlige medarbejdere tager en større del af den samlede barselsorlov, når de og deres koner og kærester bliver forældre, og for at få dem til det, har virksomheder indgået et samarbejde med konsulenthuset Potential Company, der sammen med den feministiske forening DareGender har lanceret initiativet »Projekt Far-barsel«.

Projektet består blandt andet af interne workshops, der ifølge Berlingske Business »skal gå i kødet på den karriere­logik, der hersker«, ligesom konsulenthuset og feminister fra DareGender direkte vil »opfordre kvinder og mænd til i højere grad at deles ligeligt om barslen«.

Skal hjælpe kvinder til tops

Når Pandora ønsker at blande sig i medarbejdernes privatliv, handler det i høj grad om, at virksomheden ønsker at se flere kvinder på tunge poster i virksomheden.

Det understreger Malene Green Brostrøm, der HR-chef hos Pandora og har ansvar for Pandoras involvering i »Projekt Far-Barsel«.

– Vi ønsker at undgå en kultur, hvor det er mænd, der ansætter mænd, der ligner sig selv. Ellers risikerer vi, at vi som organisation går glip af værdifulde input, som vi har brug for, siger hun til Berlingske Business.

– Men det er ikke et quick-fix eller noget, der kan måles umiddelbart på bundlinjen. Det håber vi imidlertid, at det kan en dag. I vores optik kan det ganske enkelt ikke være rigtigt, at kvinder i 2017 ikke har samme rettigheder som mænd på arbejdsmarkedet, tilføjer hun.

Feministisk kønsforsker: En strålende idé

Berlingske Business har forelagt initiativet for kønsforsker ved Roskilde Universitet Karen Sjørup.

Hun indleder med at pege på, at der er tre gode grunde til at ansætte flere kvindelige ledere.

For det første vil flere kvinder i ledelsespositioner betyde flere forskelle hjerner, og flere forskellige hjerner tænker bedre.

For det andet vil det skabe en retfærdighedsfølelse hos kvinder, der er lige så godt uddannede som mænd.

For det tredje vil nye »karrieremødre« kunne fungere som rollemodeller for andre kvinder, der overvejer ledelsesvejen.

Om »Projekt Far-Barsel« siger Karen Sjørup, at det er »en strålende idé«, der vil gøre det lettere for ledelsesorienterede kvinder at gøre karriere og få børn på samme tid.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview