25. oktober, 2024

Svenske kommuner tager afstand fra »ellevemandsbane«: Skal fremover hedde »ellevespilsbane«

I Stockholm og Göteborg indføres kønsneutrale ord. Eksempelvis skal en »ellevemandsbane« fremover omtales som en »ellevespilsbane«. Billede: Arkivfoto.

I Stockholm og Göteborg kommuner indføres feministisk nysprog i ligestillingens navn. Bort skal ord som »ellevemandsbane« og »tjenestemand«.

I Stockholm Kommune besluttede man i sommer at udfase visse ord til fordel for kønsneutrale alternativer, og i Göteborg Kommune vil man nu følge efter.

Blandt andet skal en fodboldbane i normal størrelse ikke længere hedde en »ellevemandsbane«, men en »ellevespilsbane«.

Folk tænker ikke over, hvad de siger

Beslutningen kommer i erkendelse af, at sprog flytter holdninger.

– Sproget er vigtigt. Det, vi siger, påvirker så meget andet, siger Monica Daxler, der er chef i Göteborg Kommunes materialeafdeling til Göteborg Direkt.

– Man siger så meget, uden at man tænker på det. Bare ordet »man« for eksempel. Det er en vane med dybe rødder, tilføjer hun.

Blandt de ord, Göteborg Kommune nu fjerner, har Monica Daxler en særlig favorit.

– Ordet bygherre er noget det, jeg synes er værst. Men det er også svært at bytte ud, eftersom det er en juridisk term, siger hun.

– Men der kan man helt enkelt bare bestemme sig for et ord. At når man siger byggeaktør, så er det det, man mener, tilføjer Monica Daxler.

Disse fire ord skal kønsneutraliseres

I forbindelse med indfasningen af det feministiske nysprog vil mindst fire ord blive gjort kønsneutrale.

Det drejer sig foruden allerede nævnte »ellevemandsbane« om »tjenestemand«, der skal hedde »tjenesteperson«, »bygherre«, der, som Monica Daxler var inde på, skal hedde »byggeaktør« og »jomfruelig mark«, der fremover skal omtales som »ubebygget mark«.

Samtidig vil Göteborg Kommune ændre sin adfærd i mødet med borgerne.

– Vi møder jo ofte par, som ejer hus sammen, når de har søgt om lov til at bygge eller kommet med synspunkter om noget. Der kan vi ikke gå ud fra, at manden fører ordet for familien, og det er noget, vi arbejder med, siger Monica Daxler.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview