Lad ikke titlen vildlede dig. Den perfekte krop findes ikke, og beviset er her.
Problemer med kropsbilleder er et fænomen, som vi hører meget om i nutidens medier. Problemet har nok fundet sted i lang tid, men siden internettet gav en stemme til alle, hører vi om det hver dag. Og det er faktisk et seriøst problem, fordi det kan påvirke vores mentale sundhed såvel som vores fysiske helbred på negativ vis.
De seneste diskussioner omkring emnet har dog særligt haft stort fokus på kvinder. For eksempel har mange talt om Londons borgmester og hans initiativ til at forbyde reklamer i metroen, som lægger »unødigt pres på kvinder til at tilpasse sig til næsten umulige kropsidealer«.
Men oftest bliver mænd ikke en gang nævnt i artiklerne, ligesom de heller ikke bliver nævnes af borgmesteren.
Misforstå mig ikke. Der er et enormt pres på kvinder i dag til at stræbe efter den »perfekte« krop, men der er også meget pres på mænd.
Der er dog nogle få artikler derude, som mænd kan få godt af, men de fokuserer for det meste på, hvor stort et problem det er, og at vi bliver glemt i forhold til kvinder – men sjældent om hvad vi skal gøre ved det.
Hvorfor er det sådan?
Jeg tror ikke, det er fordi, folk er ligeglade, eller fordi de er overbeviste om, at det kun er et alvorligt problem for kvinder. Nej, jeg tror, det er fordi, mænd ikke er opsat på at snakke om det. Kvinder har, til min erfaring, større tendens til at tale med hinanden om deres kroppe og følelser og give hinanden komplimenter, hvilket, jeg tror, hjælper meget på problemet. Hvis du for eksempel spørger din far, hvad han synes om sin ølmave, svarer han nok: »Det er bedre at have en hel kasse, end en sixpack«, eller noget lignende.
Problemet er, at den moderne kultur stadig ikke har fuldt ud accepteret mænd, der åbner op for deres følelser. Og jeg mener, at den bedste måde at løse problemet på er at dele sine meninger, oplevelser og viden om emnet. Det giver perspektiv og forståelse for, hvad kropsidealer er, og hvem eller hvad der vedligeholder dem.
Derfor har jeg valgt at lave en infografik, der viser de vestlige kropsidealer gennem de sidste 200 år for begge køn. Forhåbentlig kan det hjælpe både mænd og kvinder, der har svært ved at acceptere sig selv, til at se, hvor falske og opfundne de moderne kropsidealer er, og hvor tilbøjelige de er til forandring.
Og lad ikke titlen vildlede dig. Den perfekte krop findes ikke, og beviset er her.
Denne artikel er skrevet af Frederik Drost, som også står bag infografikken. Frederik er grafisk designer og arbejder for Katoni.