16. juli, 2024

Ulla Tornemand raser mod dommere: »I gør ikke alt for at finde sandheden«

Styrelsesmedlem og tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, mener ikke, at danske dommere gør alt for at finde sandheden i voldtægtssager. Citat: Dansk Kvindesamfunds Facebook-side.
Styrelsesmedlem og tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, mener ikke, at danske dommere gør alt for at finde sandheden i voldtægtssager. Citat: Dansk Kvindesamfunds Facebook-side.

Danske dommere »lader gerningsmand efter gerningsmand slippe ustraffet«, mener styrelsesmedlem og tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand.

I et interview i Berlingske forklarer Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, hvad der juridisk lægges vægt på i voldtægtssager.

Interviewet er kommet styrelsesmedlem og tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, for øre, og hun reagerer i skarpe toner i et opslag på Facebook.

Tornemand: Under al kritik

Især følgende udsagn falder den tidligere næstforkvinde for brystet:

»Der har været eksempler på piger, som går i byen, og som bagefter fortryder bitterligt, hvad de har været med til. Spørgs­målet er dog, om det har været klart for manden, at det skete mod kvindens vilje. Vi ved ikke, om vi finder sandheden. Vi håber, vi gør, og vi gør alt for at finde den«.

For det passer ikke, mener Tornemand.

– Nej, det er ikke sædvanen, at piger/kvinder har sex, “fortryder bitterligt” og anmelder voldtægt. Tværtimod! Faktisk er der under 7 pct. falske anmeldelser, hvoraf en del handler om at anmeldelsen er trukket tilbage, bl.a. pga. trusler fra gerningsmanden. Som formand for Dommerforeningen er det under al kritik, at du sender det signal ud i verden, skriver hun i sit opslag.

Heller ikke i forhold til fortsæt, altså at manden skal have været klar over, at kvinden ikke var interesseret i at have sex, har Sjöberg ret, fastslår Tornemand.

– Nej, det kan godt være det ikke har været klart for manden, det skete mod kvindens vilje. Det er der en ganske god grund til. At vi accepterer mænds seksuelle overgreb mod kvinder. At de ikke tages alvorligt, når piger og kvinder beretter om forbrydelserne mod dem. At vi, som du indikerer, opfatter mænd som nogle der ikke er i stand til at styre sig eller have empati, skriver hun.

Og også Sjöbergs udtalelse om, at dommerne gør alt for at finde sandheden, er den tidligere næstforkvinde uenig i. Dommerne »lader gerningsmand efter gerningsmand slippe ustraffet«, mener Tornemand.

– Nej, I gør ikke alt for at finde sandheden. Sandheden ligger lige foran jer, mens i sidder med sexismens kulturelle skyklapper for øjnene, og lader gerningsmand efter gerningsmand slippe ustraffet. Sandheden er at et stort antal piger, drenge, kvinder og mænd, udsættes for seksuelle overgreb, mens forsvindende få bliver stillet til ansvar for deres forbrydelser, skriver hun.

Ulla Tornemands udfald mod Dommerforeningen kommer på en dag, hvor debatten om voldtægt i forvejen er på dagsordenen. I aften afholdes antivoldtægtsdemonstrationer i Odense, Aarhus og København.

Tornemands opslag kan læses i sin helhed her:

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview