Ulla Tornemand raser mod dommere: »I gør ikke alt for at finde sandheden«

Styrelsesmedlem og tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, mener ikke, at danske dommere gør alt for at finde sandheden i voldtægtssager. Citat: Dansk Kvindesamfunds Facebook-side.
Styrelsesmedlem og tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, mener ikke, at danske dommere gør alt for at finde sandheden i voldtægtssager. Citat: Dansk Kvindesamfunds Facebook-side.

Danske dommere »lader gerningsmand efter gerningsmand slippe ustraffet«, mener styrelsesmedlem og tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand.

I et interview i Berlingske forklarer Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, hvad der juridisk lægges vægt på i voldtægtssager.

Interviewet er kommet styrelsesmedlem og tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, for øre, og hun reagerer i skarpe toner i et opslag på Facebook.

Tornemand: Under al kritik

Især følgende udsagn falder den tidligere næstforkvinde for brystet:

»Der har været eksempler på piger, som går i byen, og som bagefter fortryder bitterligt, hvad de har været med til. Spørgs­målet er dog, om det har været klart for manden, at det skete mod kvindens vilje. Vi ved ikke, om vi finder sandheden. Vi håber, vi gør, og vi gør alt for at finde den«.

For det passer ikke, mener Tornemand.

– Nej, det er ikke sædvanen, at piger/kvinder har sex, “fortryder bitterligt” og anmelder voldtægt. Tværtimod! Faktisk er der under 7 pct. falske anmeldelser, hvoraf en del handler om at anmeldelsen er trukket tilbage, bl.a. pga. trusler fra gerningsmanden. Som formand for Dommerforeningen er det under al kritik, at du sender det signal ud i verden, skriver hun i sit opslag.

Heller ikke i forhold til fortsæt, altså at manden skal have været klar over, at kvinden ikke var interesseret i at have sex, har Sjöberg ret, fastslår Tornemand.

– Nej, det kan godt være det ikke har været klart for manden, det skete mod kvindens vilje. Det er der en ganske god grund til. At vi accepterer mænds seksuelle overgreb mod kvinder. At de ikke tages alvorligt, når piger og kvinder beretter om forbrydelserne mod dem. At vi, som du indikerer, opfatter mænd som nogle der ikke er i stand til at styre sig eller have empati, skriver hun.

Og også Sjöbergs udtalelse om, at dommerne gør alt for at finde sandheden, er den tidligere næstforkvinde uenig i. Dommerne »lader gerningsmand efter gerningsmand slippe ustraffet«, mener Tornemand.

– Nej, I gør ikke alt for at finde sandheden. Sandheden ligger lige foran jer, mens i sidder med sexismens kulturelle skyklapper for øjnene, og lader gerningsmand efter gerningsmand slippe ustraffet. Sandheden er at et stort antal piger, drenge, kvinder og mænd, udsættes for seksuelle overgreb, mens forsvindende få bliver stillet til ansvar for deres forbrydelser, skriver hun.

Ulla Tornemands udfald mod Dommerforeningen kommer på en dag, hvor debatten om voldtægt i forvejen er på dagsordenen. I aften afholdes antivoldtægtsdemonstrationer i Odense, Aarhus og København.

Tornemands opslag kan læses i sin helhed her:

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “Ulla Tornemand raser mod dommere: »I gør ikke alt for at finde sandheden«

  • 28. april 2016 kl. 11:39
    Permalink

    “der findes eksempler på” er ikke et synonym for at det er normen.

    Svar
  • 28. april 2016 kl. 12:24
    Permalink

    Damen er jo totalt uden taktisk forståelse. Jeg skal ikke gøre mig klog på om hun har ret eller ej, men det er dommernes døtre og koner som hun skal henvende sig til. Datteren som sidder overfor ham ved middagsbordet og konen som kan forvise ham til sofaen hvis han ikke skærper sig. En sur datter og en uge på sofaen vil have langt større indflydelse end et surt opstød på Facebook.

    Svar
  • 28. april 2016 kl. 18:43
    Permalink

    Man er uskyldig til det modsatte er bevist. Det er grundstenen i den danske retsstat. Hvor meget man end føler at de tre unge mænd er skyldige/uskyldige i voldtægt, så er der tilsyneladende ikke bevis for deres skyld.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *