14. juli, 2024

Værtshussag får KVINFO-top til at sige fra: »Goodbye Toga«

Toga Vinstue ligger centralt i København. Værtshuset er kendt for at tiltrække gæster fra den politiske verden. Billede: Pixabay.com

KVINFO’s direktør og kommunikationschef lægger værtshuset Toga Vinstue på is.

Det københavnske værtshus Toga Vinstue har mistet to kunder. Måske endda for altid.

Det sker som konsekvens af Toga Vinstues håndtering af en sag om to gæster, der til Politiken har fortalt, at de en aften oplevede blandt andre Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, more sig ved at tale om den tyske komiker Jonny Buchardt, herunder sige ordene »Sieg Heil«.

Efter historien blev bragt i Politiken, meddelte Toga Vinstue, at de to »sladrehanke« har fået karantæne fra værtshuset.

– I dag bringer Politiken en artikel om en episode der er foregået på Toga. Vi har aldrig forholdt os til hvad folk siger, tænker eller måtte give udtryk for af holdninger … her er plads til alle. Men, og der er et stort men, der er ikke plads til krænkelsesparate sladderhanke der render til medierne med hele og halve usandheder. Derfor kan vi nu for anden gang, i vores lange levetid, uddele to livsvarige karantæner for at bryde reglen »hvad der sker på Toga, blir på Toga«. Derfor er Anders Sonne og Aydin Soei ikke længere velkommen på Toga, skriver værtshuset på Facebook.

Kan ikke huske, hvornår jeg var der sidst

Mange har kritiseret Politikens beslutning om at bringe historien, men det gør man ikke hos KVINFO, Danmarks center for køn og ligestilling. I stedet reagerer både direktør Henriette Laursen og kommunikationschef Mai Rasmussen ved at meddele, at de fremover vil holde sig fra Toga Vinstue.

– Har lige givet mig selv livsvarig karantæne fra Toga, skriver Henriette Laursen på Twitter.

– Nå men så goodbye Toga ……. (Som jeg i øvrigt ikke kan huske, hvornår jeg sidst var på), skriver Mai Rasmussen på samme sociale medie, inden hun understreger alvoren med hasthagget #aldrigglemme.

Skipper stadig velkommen

Også Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, har blandet sig i sagen.

– Kære Toga. Nu har jeg aldrig været en af dem, der står i jeres bar hver weekend, men troede alligevel, at I var et sted for alle holdninger. Det undrer mig derfor lidt, at I ikke kun holder kravet om »hvad der sker på Toga, bliver på Toga« i hævd (som daglig gænger på Christiansborg kan jeg fortælle, at det ikke har været tilfældet i hvert fald i et årti, men lad det ligge) men også vælger, at kalde folk der ikke synes at nazistiske hilsner er sjove for »krænkelsesparate sladderhanke«. Jeg synes på ingen måde, at nazisme eller jødeudryddelse eller lignende er morsomt. Det ville jeg også have sagt, havde jeg været til stede. Er jeg så heller ikke velkommen? Skal man synes, at det er sjovt med nazisme, hvis man gerne vil komme på jeres vinstue? spørger Skipper på Facebook.

– Kære Pernille, tak for dine retoriske spørgsmål. Nej, det er ikke et krav at du synes jødeudryddelse er morsomt for at komme på Toga, svarer værtshuset.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview