20. april, 2024

Du troede, du forstod det, men nej: En hvid mand er ikke nødvendigvis en mand

Hvis du tror, en hvid mand altid er en mand, kan du godt tro om igen. Billede: Arkivfoto.

»’Hvid mand’ handler om udgangspunkt og position. Det er ikke kønsbestemt«, understreger feminist, skuespillerinde og manuskriptforfatter Anna Neye.

Man kan godt være en hvid mand, selv om man ikke er en mand. Det fastslår feminist, skuespillerinde og manuskriptforfatter Anna Neye.

– Hvid mand’ handler om udgangspunkt og position. Det er ikke kønsbestemt, understreger hun.

– Det er en tilstand, som de fleste er lykkeligt uvidende om, at de befinder sig i, fordi de tror, alle har samme udgangspunkt som dem, tilføjer Anna Neye, som blandt andet skrevet bogen ‘Emma Gad for Hvide’, der satirisk forklarer hvide danskere, hvordan de skal opføre sig over for farvede medborgere.

Lad os glæde os

Citatet stammer fra et opslag hos Jesper Dalgaard Pøhler, der med udgangspunkt i Anna Neyes påstande afviser de pointer, formand for Konservativ Ungdom i Greve, Sebastian Stavlund, tidligere på ugen fremførte i Berlingske i kommentaren ‘Rigtige mænd – en uddøende race‘.

– Kære hvide mænd, skriver Jesper Dalgaard Pøhler.

– Lad os glæde os over, hvor langt vi er kommet, og hvor meget vi har nået, fortsætter han.

– Og lad os nu begynde at invitere andre med til vores fest med velfærd, privilegier og spændende jobs. Og lad os begynde at anerkende andres fester og deltage i nogle af dem, afslutter han.

Jesper Dalgaard Pøhler kommer i sin omtale af hvide mænds »fest med velfærd, privilegier og spændende jobs« ikke ind på, at hvide mænd står over for langt flere alvorlige problemer end hvide kvinder, herunder kortere levealder, flere selvmord, mere hjemløshed og flere ulykker, herunder dødsulykker, på arbejdspladser.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview