15. juli, 2024

Emma Holten fældet af DR’s Detektor

Emma_Holten_faeldet_af_DRs_Detektor

Ifølge Emma Holten sker der 4.000 voldtægter om året i Danmark. Men det passer ikke, fastslår DR’s Detektor.

– Vi har 4.000 voldtægter i Danmark hvert år. Det er vi nødt til at få gjort noget ved. Og det kommer altså fra en kultur, som ikke har respekt for kvinders krop og kvindernes ret til at samtykke. Det skal børn og unge simpelthen lære. Det skal vi tage alvorligt. Og det skal politikerne prioritere, sagde feminist Emma Holten til TV2NEWS 30. marts.

Men sker der 4.000 voldtægter i Danmark hvert år?

Det satte DR’s faktaprogram Detektor sig for at undersøge, og svaret var klart: Nej, det gør der ikke.

Forskel på voldtægt og tvangssamleje

Ifølge den seneste Offerundersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd sker der 4.200 tvangssamlejer og forsøg på tvangssamlejer om året i Danmark.

Men tvangssamleje er et bredere begreb end voldtægt. Blandt andet dækker tvangssamleje også over situationer, de adspurgte kvinder ikke selv beskriver som kriminelle.

Man kan derfor ikke bruge Det Kriminalpræventive Råds tal til at udtale sig om antallet af voldtægter i Danmark, som Holten gør.

Indrømmer fejl, men fastholder synspunktet

Over for DR erkender Emma Holten, at man ikke kan sige, at der sker 4.000 voldtægter om året i Danmark, fordi tallet refererer til antallet af tvangssamlejer og forsøg på tvangssamlejer, ikke voldtægter.

– Det er min fejl, at jeg ikke får skelnet mellem, hvad der er forsøg, og hvad der ikke er. Men generelt ved man jo ikke nok om det her emne i Danmark. Jeg tror faktisk, at tallet er højere. Men vi mangler helt klart dokumentation. Tallene er simpelthen for dårlige, siger hun.

Den blonde feminist fastholder dog, at det giver mening at forstå begreberne tvangssamleje og voldtægt som udtryk for det samme.

– I den virkelige verden mener jeg, at tvangssamleje og voldtægt er det samme, selvom det muligvis forholder sig anderledes i en retssal. Konsekvenserne er jo de samme for ofrene, fastslår hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview