27. maj, 2024

Feminist-ikon kritiserer #MeToo-kvinders »tuderi«

Germaine Greer (th.) mener, at kvinder skal sige fra over for mænd med det samme, ikke 20 år senere. Billede: Wikimedia Commons, fotograf: Helen Morgan.

Kvinder, der spreder ben for at opnå fordele, kan ikke komme og tude over det 20 år senere, mener Germaine Greer. Unge feminister raser over Greers udtalelser.

Opdateret 29/1/2018, 9:11.

Den 78-årige australske feminist Germaine Greer, en af andenbølgefeminismens store navne og blandt andet kendt for bogen ‘Den kvindelige eunuk’, er faldet i unåde blandt sine egne, efter hun har udtalt sig kritisk om #MeToo-kampagnen.

Greers holdning er, at kvinder skal reagere med det samme, hvis nogen overskrider deres grænser.

– Jeg ønsker og har altid ønsket at se kvinder reagere øjeblikkeligt, siger Greer til The Sydney Morning Herald.

Til det australske medie fortæller Greer, at mange gamle film viste, hvordan snedige, handlekraftige kvinder håndterede en mand, der var lidt for nærgående.

– Kvinderne var altid klogere end ham. Han var en klovn, siger Greer.

– Vi var ikke bange for ham, og vi var ikke bange for at sige fra over for ham, understreger hun.

Det 78-årige feminist-ikon anerkender, at det kan være vanskeligt at sige fra over for magtfulde mænd. Men hun har ikke meget til overs over for kvinder, der har brugt sex til at fremme deres karriere og nu pludselig klager over det 20 år senere.

– Det er anderledes, hvis manden har økonomisk magt, som Harvey Weinstein har. Men hvis du spreder dine ben, fordi han siger ‘vær sød over for mig, så giver jeg dig en rolle i en film’, så er jeg bange for, at det svarer til samtykke, og at det er for sent at begynde at tude over det nu, siger Greer.

– Jeg vil have kvinder til at reagere her og nu. Jeg vil have kvinden på toget, som mærker en mands hånd, hvor den ikke skal være, til at være i stand til klart at sige ‘stop’, siger hun.

I et radiointerview har Greer desuden forholdt sig kritisk til konsekvenserne af #MeToo-kampagnen.

– Nu bliver det sådan, at hvis du er i en magtposition, så kan du ikke flirte med nogen eller invitere nogen ud, fordi det vil blive opfattet som upassende brug af indflydelse, magt og så videre, siger Greer i interviewet, fortæller news.com.au.

– Men hvordan udtrykker du begær uden at lægge pres på mennesker? Hvorfor kan vi ikke have en rationel indstilling til seksuelle overgreb?, fortsætter Greer.

– Der burde være en kategori af seksuelle overgreb med forskellige grader af alvor svarende til omfanget af den skade, du skaber, fastslår Greer, der er i gang med at skrive ny bog om voldtægt med titlen ‘On Rape’.

Unge feminister tager afstand fra Greer

På sociale medier tager flere unge feminister afstand fra Greers udtalelser.

– Germaine Greer har ingen plads i moderne feminisme, skriver eksempelvis Elena Soper på Twitter.

– Vær sød at stoppe med at tale, Germaine, lyder det fra Rachael Anne Gore.

– Germaine Greer er ‘trash’, skriver Hannah Wither.

https://twitter.com/HannahWither/status/955713952058691584

– Fuck Germaine Greer, lyder det fra Jenny V Simile.

https://twitter.com/JennyVSimile/status/955825256366858240

 

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview